Coronaproof zomeren in Tienen

30
juni
2020

In tijden van corona is een zomerprogrammatie zoals we die de laatste jaren in Tienen gewend waren niet mogelijk. De vrijetijdsdiensten en de dienst publieke ruimte staken de hoofden bij elkaar om een alternatief en veilig zomerprogramma voor te stellen. Maak kennis met ‘Zomeren in Tienen’. 

Zonnen op het Getestrand

Vergeet de Côte d’Azur of de Spaanse playas, Tienen krijgt deze zomer haar eigen Getestrand. De groene ruimte langs de Moespikvest, Huidevettersstraat en Beggaardenstraat wordt omgevormd tot een ‘Tienen plage’ waar het aangenaam vertoeven zal zijn. Elke zondag wordt er een kleinschalige animatie voorzien.

Over de hele stad worden binnenkort bovendien 70 picknickbanken en 50 verplaatsbare fietsbeugels geplaatst, allemaal in een vrolijk kleurtje. Ideaal in combinatie met een digitale wandeling of fietsroute. Erop uit trekken in eigen streek is meer dan ooit ‘hot’.

Programma Getestrand Huidevettersstraat

Zondag 5 juli
Optreden Meskerem Mees
20.00 tot 21.30 uur

Zopas bracht Meskerem Mees haar debuutsingle ‘Joe’ uit en werd meteen ‘Catch Of The Day’ bij StuBru. De single kwam meteen ook ‘De Afrekening’ binnen en katapulteerde zichzelf op 3 weken tijd in de top Meskerem Mees staat in de halve finale van HUMO’s Rock Rally (momenteel voorzien voor 26/09).

Zondag 12 juli en zondag 16 augustus
Movie Open Air
14.30 tot 22.00 uur

Hou je klapstoel of picknickdekentje bij de hand en vlei je neer op het Getestrand om een filmpje mee te pikken. Op het programma staan ‘Spies in Disguise’ om 14.30 uur, ‘The Lion King’ (live action) om 17.00 uur en Jojo Rabit om 20.00 uur.

Ook in augustus wordt het strand omgetoverd tot een openluchtbioscoop met de kaskrakers ‘Missing Link’ om 14.30 uur, ‘Bad Boys For Life’ om 17.00 uur en ‘Joker’ om 20.00 uur.

De toegang is gratis!

Zondag 19 juli
Optreden Miel Natens & Co
15.00 tot 16.30 uur

Miel blikt terug op de begin jaren ‘60 en de tijd dat zangers zoals o.a. Johnny Halliday, Claude Francois en Richard Anthony vaak hun inspiratie zochten bij de Engelstalige muziekscène.

Zondag 26 juli en 23 augustus
Circus Salto
14.30 uur tot 16.30 uur

Kom proeven van jongleren, trapeze, acrobatie, … Circus op zijn best met Circus Atelier Salto.

Zondag 2 augustus
Optreden Lili Grace
20.00 tot 21.30 uur

Lili Grace, dat zijn de zussen Nelle en Dienne uit Ham. Ze doen ongemeen boeiende dingen met twee stemmen, cello, keyboards en elektronica. Soms prachtig klein, soms bevreemdend met een randje. Muzikaal niet in één hokje te plaatsen.

Zondag 9 augustus
Familievoorstelling ‘Smokkelsprookjes’
14.30 tot 15.30 uur

Opa vertelt sprookjes op zolder. Maar hij mag van mama het huis niet vuil maken met al zijn sprookjesspullen. Daarom verzamelt hij alles in het schuurtje achterin de tuin. Maar als mama even niet oplet, smokkelt hij de sprookjes weer naar binnen. Een weloverwogen smeltkroes van poppen-, vertel-, muziek-, en sprookjestheater voor de hele familie.

Zondag 30 augustus
Stand up comedy
19.30 tot 21.30 uur

Klaar voor een stevige portie humor? Roosje Pertz bijt om 19.30 uur de spits af. Haar rake observaties vallen in de smaak bij een breed publiek. Om 20.15 uur is het de beurt aan David Galle. Gewapend met niets meer dan rosse haren en een losse tong, verdiende hij zowat overal zijn sporen. Om ze ergens anders weer achter te laten …

Programma Getestrand grasveld zwembad

Op het grasveld naast het zwembad wordt een tweede Getestrand ingericht. Hier ligt de focus op sport. Op woensdagnamiddag verzorgen de Tiense sportverenigingen er sportinitiaties.

Woensdag 1 en 22 juli en 26 augustus

Dansworkshop 4 tot 6 jaar
14.00 tot 15.00 uur
20 deelnemers
I.s.m. Dancin Movement

Woensdag 1 juli en 22 en 26 augustus

Dansworkshop 7 tot 12 jaar
15.15 tot 16.15 uur
20 deelnemers
I.s.m. Dancin Movement

Woensdag 8 juli  

Jujutsu 6 tot 13 jaar
14.00 tot 16.00 uur
15 deelnemers
I.s.m. Chiryaku Dojo Belgium vzw

Woensdag 15 juli en 12 augustus

Koning Voetbal 6 tot 12 jaar
14.00 tot 16.00 uur
30 deelnemers
I.s.m. Eva’s Kumtich

Woensdag 29 juli

Initiatie Beachvolleybal
14.00 tot 16.00 uur
15 deelnemers
I.s.m. Sportspreker

Woensdag 5 augustus

Atletiek 8 tot 12 jaar
14.00 tot 16.00 uur
20 deelnemers
I.s.m. Racing Club Atletiek

Woensdag 19 augustus

Initiatie boogschieten
7 tot 9 jaar van 14.00 tot 15.00 uur
10 tot 12 jaar van 15.15 tot 16.15 uur
15 deelnemers
I.s.m. Natuurlijk Avontuurlijk

Grote kunst voor kleine kenners

‘Grote kunst voor kleine kenners’ is een kunstroute alias speurzoektocht op kindermaat, gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Thaïs Vanderheyden. Zij maakte ‘juniorversies’ van de oude meesterwerken die je in de vitrines van de Tiense handelaars tegenkomt. Meesterverteller Warre Borgmans sluit via een audiogids aan met grappige, symbolische en mysterieuze verhalen op kindermaat over de geschiedenis van de kunstwerken.

De speurzoektochtbrochure is verkrijgbaar in de Streekshop en bij de deelnemende handelaars: Argo Fashion, Atelier Night Light, bakkerij Holiviers, bakkerij Keller-Verstappen, Bartholomeus Meester-Kaasheer, Drogisterij Niclaes, De Gouden Schaar, Haarstudio Hilde, Lavida Fashion, Noon Tienen, Optiek Amery, Plato Boekhandel, Ponsaerts en Sweet Art.

Kunst zal je ook op andere locaties in de stad ontdekken. Nu de laureaten van de afdeling beeldende kunst van ART geen eindejaarstentoonstelling kunnen houden, worden hun werken op grote spandoeken geprint en her en der opgehangen in het stadscentrum. Ook enkele werken van andere leerlingen worden tentoongesteld.   

Genieten van de zonsondergang

Prachtige zonsondergangen, we hebben ze ook in Tienen. Nestel je op de tribune in het Vianderdomein of in de Paependaalstraat in Kumtich en geniet van het natuurschouwspel. Op regelmatige basis wordt er kleinschalige animatie voorzien.

Programma tribune Viander

Zaterdag 25 juli

Salade de Fruits - Tiense muzikanten
20.30 tot 21.30 uur

Zaterdag 22 augustus

Ernst Vranckx & Kris Duerinckx - Standard Project 
19.45 tot 20.45 uur 

Programma tribune Kumtich

Zaterdag 11 juli

Captain Sugar – Tiens a capella ensemble
21.30 tot 22.00 uur

Zaterdag 8 augustus  

Violiste Svenja Van Driessche
20.30 tot 21.30 uur

Buurtbubbels

Met het project ‘buurtbubbels’ wil de stad haar inwoners in tijden van corona alle tools in handen geven om de zomervakantie op een fijne manier in de eigen straat, wijk of buurt door te brengen. Eerder bestond al de mogelijkheid om 3 x per jaar een toelage te verkrijgen voor het organiseren van een klein buurtinitiatief. Dit wordt nu uitgebreid met verschillende animatiepakketten. Een overzicht van alle pakketten en deelnemende artiesten aan het onderdeel ‘Lokaal talent’ vind je op op deze pagina.

Miniatuurkermis

De junikermis kon helaas niet doorgaan, maar de hele zomer lang kan je je vergapen aan de miniatuurkermis van Dany Van Goethem in de galerijen van het voormalige Suikermuseum op de Grote Markt. Deze kermis zal regelmatig ook verlicht en in beweging zijn.

Digitale wandelingen en fietstochten

De dienst toerisme en evenementen heeft maar liefst 18 wandelingen in Tienen gedigitaliseerd en voorzien van een audiogids. Je kan ze gratis downloaden via de app izi.travel. Sommige wandelingen zijn in een korte en lange versie beschikbaar en alle deelgemeenten komen aan bod. Meer info op www.toerisme.tienen.be/digitale-wandelingen.

Er wordt gefietst als nooit voorheen en daar speelt ook de sportdienst graag op in. Via de app RouteYou kan je een aantal digitale fietstochten gratis op je smartphone downloaden.

Bibsafari

De bibliotheek daagt je uit om op bibsafari te gaan. Op het Mozartplein voor de bib voer je samen met het gezin allerlei opdrachten uit gelinkt aan boeken. De opdrachtenboekjes zijn verkrijgbaar in de bib en via www.tienen.be/bibsafari.

Geocaching

Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht op basis van GPS-coördinaten waar de digitale en echte wereld elkaar tegenkomen. De ‘schat’ is telkens een nieuwe verrassing en dat is juist het leuke aan deze activiteit. Er zijn 3 miljoen geocaches in 190 landen en ook in Tienen en omgeving zijn er heel wat. Surf naar www.geocaching.com en download gratis de Geocaching-app. Héél leuk om met kinderen te doen.

Beiaardconcerten

De inwoners van Tienen hebben de voorbije maanden de beiaard meer dan ooit omarmd. Ook deze zomer zijn er elke woensdagavond van 20.00 tot 21.00 uur beiaardconcerten. Beiaardier Luc Rombouts speelt een aantal concerten en nodigt volgende gastartiesten uit: Rosemarie Seuntiëns (8 juli), Piet Hamelink (22 juli), Tommy van Doorn (29 juli) en Els Debevere (19 augustus).

Genieten van de muziek kan in het stadscentrum op hotspots waar het fijn luisteren is. Ook het Apostelenhof zal toegankelijk zijn als luisterplek. De concerten van stadsbeiaardier Luc Rombouts kunnen live beluisterd worden via de Facebookgroep ‘Stadsbeiaard Tienen’ (www.facebook.com/groups/stadsbeiaardtienen).

Programmaflyers zijn verkrijgbaar in het Apostelenhof en in de Streekshop.

Zomerschilderen

In juli en augustus krijgen kunstenaars tijdens 'Zomerschilderen' de mogelijkheid om hun creativiteit op een persoonlijke manier te uiten op mooie locaties in Tienen. Dit jaar staan de kerk in Hakendover (1 juli), het Posthof in Vissenaken (15 juli), de Billighouthoeve in Kumtich (29 juli), het Weezenhuis in Tienen (12 augustus) en de Sint-Genovevakerk in Oplinter (26 augustus) op het programma.

Andere activiteiten

Het minigolfterrein in het Vianderdomein werd gerenoveerd. Samen met brasserie Zomers Zoet wordt er een tornooi met mooie prijzen georganiseerd. Ben je tussen 9 en 12, schrijf je dan in samen met je papa of mama. Misschien win jij wel één van de leuke prijzenpakketten.

Het stadspark wordt deze zomer een stilteplek voor rustzoekers met verschillende yogasessies voor kinderen en volwassenen.

Zaterdag 11 juli en 8 augustus

Yoga kinderen 4+ (met of zonder ouders)
14.00 tot 15.00 uur – kinderen 4+
20 deelnemers

Zaterdag 11 juli en 8 augustus

Yoga volwassenen
15.30 tot 16.30 uur
20 deelnemers

Bij alle activiteiten worden de nodige veiligheidsmaatregelen in het kader van de coronacrisis getroffen. De nodige richtlijnen worden ter plaatse uitgehangen. Aan de aanwezigen wordt gevraagd deze strikt te respecteren.

Contact