Update corona - Coronaproof zomeren in Tienen

4
juni
2020

Nu de nationale veiligheidsraad het licht op groen gezet heeft voor kleinschalige activiteiten, brengt de stad Tienen een alternatief zomeraanbod naar buiten. Met ‘Zomeren in Tienen’ wordt er vooral ingezet op de aankleding van het openbaar domein en buurtinitiatieven.

Vergeet de Côte d’Azur of de Spaanse playas, Tienen krijgt deze zomer haar eigen Getestranden. De groene ruimte langs de Moespikvest, Huidevettersstraat en Beggaardenstraat wordt omgevormd tot een ‘Tienen plage’ waar het aangenaam vertoeven zal zijn. Elke zondag wordt er een kleinschalige animatie voorzien zoals een optreden, een circusworkshop of een film in open lucht.

Op het grasveld naast het zwembad wordt een tweede Getestrand ingericht. Hier ligt de focus op sport. Op woensdagnamiddag verzorgen de Tiense sportverenigingen er sportinitiaties. Dit geflankeerd door een nieuw, groot kunstwerk op de muur aan het plein.

Met ‘Grote kunst voor kleine kenners’ kunnen gezinnen in het stadscentrum een kunstroute alias speurzoektocht op kindermaat volgen, gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Thaïs Vanderheyden. Zij maakte ‘juniorversies’ van de oude meesterwerken die in de vitrines van de Tiense handelaars terug te vinden zullen zijn. Meesterverteller Warre Borgmans sluit via een audiogids aan met grappige verhalen en anekdotes op kindermaat over de geschiedenis van de kunstwerken. Kunst zal je ook op andere locaties in de stad ontdekken. Nu de laureaten van de afdeling beeldende kunst van ART geen eindejaarstentoonstelling kunnen houden, worden hun werken op grote spandoeken geprint en her en der opgehangen in het stadscentrum.

Prachtige zonsondergangen, we hebben ze ook in Tienen. In het Vianderdomein en in de Paependaalstraat in Kumtich worden er tribunes geïnstalleerd om van het natuurschouwspel te genieten. Op vaste momenten wordt er voor een aangename omkadering gezorgd. Over de hele stad worden bovendien 70 picknickbanken en 50 verplaatsbare fietsbeugels geplaatst, allemaal in een vrolijk kleurtje. Ideaal in combinatie met één van de 17 digitale wandelingen met audiogids die de dienst evenementen en toerisme uitstippelde of een digitale fietsroute van de sportdienst. Eropuit trekken in eigen streek is meer dan ooit ‘hot’.

Nieuw zijn de ‘Buurtbubbels’. Wijkraden, straatverenigingen of een tijdelijke groepering van minimum 20 inwoners kunnen deze zomer drie keer gebruikmaken van een toelage van max. 150 euro of een animatiepakket. Meer info volgt snel …

De junikermis mag dan geannuleerd zijn, in de galerijen van het voormalig Suikermuseum op de Grote Markt  wordt de miniatuurkermis van Dany Van Goethem uitgestald, die regelmatig ook verlicht en in beweging zal zijn. Op het Mozartplein voor de stadsbibliotheek kunnen gezinnen op bibsafari met een opdrachtenboekje gelinkt aan boeken.

Stadsbeiaardier Luc Rombouts brengt elke woensdagavond een beiaardconcert vanuit de Sint-Germanustoren en nodigt ook een aantal gastbeiaardiers uit. Met ‘Zomerschilderen’ krijgen kunstenaars de gelegenheid om hun creativiteit te uiten op mooie locaties in Tienen. De minigolfbaan in het Vianderdomein kreeg een grondige opkuisbeurt. Samen met brasserie Zomers Zoet wordt er een minigolftornooi georganiseerd. En voor wie het allemaal wat spannender mag, zijn er de geocaching schattenzoektochten, te downloaden via www.geocaching.com.

Dit programma is het resultaat van een samenwerking tussen de vrijetijdsdiensten en de afdeling publieke ruimte en gebouwen van de stad Tienen. Meer details volgen in de loop van deze maand. Nu al staat vast dat het coronaproof zomeren is in Tienen!