Beiaardzomer

10
juni
2018

Naar jaarlijkse traditie kan men tijdens de maanden juli en augustus iedere woensdagavond een beiaardconcert meepikken in Tienen. Dit jaar staan deze in het teken van enkele belangrijke herdenkingen. Het openings- en slotconcert wordt voorafgegaan door een begeleid bezoek aan de toren van de Sint-Germanuskerk met beiaarddemonstratie.

Stadsbeiaardier Luc Rombouts heeft een gevarieerd zomeraanbod in petto, dit keer in het kader van enkele belangrijke verjaardagen en herdenkingen met o.a. het 750-jarig overlijden van Beatrijs van Tienen en 100 jaar wapenstilstand na WOI. Op 11 juli ’18 zal er een Vlaamsgetint programma uit de Sint-Germanustoren klinken. Op 25 juli gaat de eerste uitvoering van het beiaardwerk ‘’t Aller stond’ van Robert Casteels in première. Bijzonder is dat de stadsbeiaard deze zomer enkel bespeeld zal worden door vrouwelijke gastbeiaardiers uit België, de VS en Polen.

Net als de voorbije jaren verzorgt de Tiense Gidsenbond geleide torenbezoeken voor het openings- en slotconcert. Ook de jaarlijkse lezingen zullen niet ontbreken. Op woensdag 15 augustus ’18 laat onze stadsbeiaardier zijn licht schijnen over het nut van klokken in onze samenleving. Op woensdag 22 augustus ’18 belicht Marina Gelaude de figuur van Beatrijs van Tienen en haar geschrift ‘Van Seven Manieren van Heiliger Minnen’. De concerten starten telkens om 20.00 uur. De torenbezoeken en lezingen vangen aan om 18.30 uur.

 

Concertkalender

Telkens van 20.00 tot 21.00 uur

Woensdag 4 juli – concert stadsbeiaardier Luc Rombouts - themaconcert ‘In Flanders Fields’

Woensdag 11 juli - concert door Liesbeth Janssens (stadsbeiaardier van Antwerpen en Lommel) -  themaconcert ‘Vlaanderen viert feest’

Woensdag 18 juli - concert door Audrey Dye (stadsbeiaardier van Bergen en Waver) -  themaconcert ‘Légèreté et profondeur’

Woensdag 25 juli - concert door stadsbeiaardier Luc Rombouts - première ‘’t Aller stond’ van Robert Casteels

Woensdag 1 augustus - concert door Tin-Shi-Tam (beiaardier van Iowa State University, VS)

Woensdag 8 augustus - concert door Anna Kasprzycka (beiaardier in Gdansk, Polen)

Woensdag 15 augustus - concert door The Bells’ Angels (Twan Bearda en Luc Rombouts vierhandig)

Woensdag 22 augustus - concert door stadsbeiaardier Luc Rombouts - themaconcert ‘Beatrijs van Tienen’ afgewisseld met voordracht Marina Gelaude

Woensdag 29 augustus - slotconcert door stadsbeiaardier Luc Rombouts en het Tiens Koperensemble -themaconcert ‘Barokmuziek uit de Lage Landen’

 

Gratis lezingen

Weekkapel Sint-Germanuskerk (toegang langs Vrijthof) 

Woensdag 15 augustus om 18.30 uur
Luc Rombouts
‘Over het nieuwe nut van oude klokken’

Luid- en beiaardklokken zijn klinkend erfgoed. Maar past hun klank nog wel in deze tijd? Waarom strooien kerkklokken in onze geseculariseerde en multiculturele samenleving hun klanken nog steeds over steden uit? Heeft beiaardmuziek nog enig nut in een tijd waarin het muzikale aanbod via allerlei media groter is dan ooit? Dit zijn existentiële vragen voor de eeuwenoude klokkencultuur, zeker in een tijd waarin steeds meer kerken aan de eredienst onttrokken worden.

De stadsbeiaardier denkt dat klokken nog een rol kunnen spelen in de samenleving en neemt zelfs het woord ‘nut’ in de mond. Tijdens deze lezing legt hij uit waarom.

Woensdag 22 augustus om 18.30 uur
Marina Gelaude
‘Beatrijs van Tienen en haar Van Seven Manieren van Heiliger Minnen

Op 29 augustus is het 750 jaar geleden dat de mystica Beatrijs van Tienen, beter bekend als Beatrijs van Nazareth, stierf.

Beatrijs wordt in 1200 geboren in Tienen als jongste dochter van een gezin met zes kinderen. Ze is zeven jaar oud wanneer haar moeder sterft. Haar vader, Bartholomeus de Lanio, wijdt zich na de dood van zijn vrouw helemaal aan de beleving van de spiritualiteit van de cisterciënzers. Hij hervormt het klooster Bloemendaal in Florival tot cisterciënzerinnenklooster, bouwt in opdracht van hertog Hendrik I van Brabant het klooster Maagdendal in Oplinter en sticht het klooster Nazareth in Lier. 

Beatrijs verblijft als zuster in al deze kloosters. Vanaf haar verblijf in Oplinter krijgt ze visioenen waarin ze tot een steeds dieper contact met God komt. Het grootste deel van haar werk schrijft ze in het klooster Nazareth, waar ze op 29 augustus 1268 sterft. Beatrijs is in haar geboortestad nog visueel aanwezig in twee glasramen van de Sint-Germanuskerk.

 

Gratis torenbezoek

Woensdag 4 juli en 29 augustus om 18.30 uur

Voorafgaand aan twee concerten vindt een torenbezoek met beiaarddemonstratie plaats onder begeleiding van een stadsgids. Samenkomst aan het torendeurtje van de Sint-Germanuskerk om 18.30 uur.

 

Praktische info

  • Aanvang concert telkens om 20.00 uur.
  • Luisterplaats: Apostelenhof (parkje aan de zuidgevel van de Sint-Germanuskerk op de Veemarkt).
  • Programmaboekje gratis aangeboden door de stad Tienen, samengesteld door Luc Rombouts, stadsbeiaardier – verkrijgbaar in de Streekshop en het stadhuis en tijdens de concerten.
  • Organisatie: dienst erfgoed.