'Sport@Tienen' brengt Tiense sportgeschiedenis in kaart

26
april
2018

De sportdienst en sportraad Tienen geven het boek ‘Sport@Tienen, een bloemlezing uit de Tiense sportgeschiedenis’ uit. Dit boek kwam tot stand naar aanleiding van het 40-jarige bestaan van de sportraad en is te koop in de Streekshop in Tienen.

“Leuke ideeën ontstaan soms heel spontaan”, zegt schepen van sport Wim Bergé. “Tijdens een informele babbel met Luc Boni, Freddy Nolmans en Rik Poulman, ontstond het idee om de geschiedenis van de sport in beeld te brengen. Daar waren een aantal goede redenen voor: de sportraad die 40 jaar bestaat, het afscheid van Luc Boni die als diensthoofd sport met pensioen gaat en het einde van het mandaat van Freddy Nolmans als voorzitter van de sportraad.”

Via de sportraad werd een oproep gedaan naar mensen die over materiaal beschikten. Er werden heel wat gesprekken gevoerd met gewezen sportmensen en ook het Hagelands Historisch Documentatiecentrum bleek een bron van informatie. Het resultaat van dit alles is het boek ‘Sport@Tienen, een bloemlezing uit de sportgeschiedenis van Tienen’.

Het boek neemt de lezer in vogelvlucht mee door de rijke sportgeschiedenis van Tienen. Het is geen  encyclopedie van feiten, maar belicht enkele hoogtepunten van Tiense atleten. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het sportbeleid in de stad en wil het boek het vrijwilligerswerk in de sport een hart onder de riem steken.

“De zoektocht leverde ook enkele merkwaardige verhalen op”, vertelt auteur Rik Poulman. “Zo werd er 500 jaar geleden in de Grijpen een spel gespeeld dat beschouwd kan worden als een verre voorvader van het voetbal. Racing Tienen begon ooit in een weide, een stadsgenoot won de Zesdaagse van New York en een andere Tienenaar werd eindwinnaar van de eerste rittenwedstrijd Parijs-Nice. Straffe verhalen zijn er ook van onze piloten. Ooit werd in Goetsenhoven een wereld-duurrecord gebroken. Leden van zweefvliegclub De Wouw raakten voor de oorlog bevriend met een Duitse zweefvliegpilote. De vrouw werd de persoonlijke pilote van Adolf Hitler en heeft nog gepoogd om in de laatste dagen van de oorlog de fürher uit zijn bunker in Berlijn te evacueren.”

Het boek wil een aanzet en een uitdaging zijn voor meer. Over de geschiedenis van de sport in Tienen kunnen nog heel wat werken worden geschreven. ‘Sport@Tienen, een bloemlezing uit de Tiense geschiedenis’ is te koop in de Streekshop op de Grote Markt 6 voor 10 euro.