De Lazuur: Tiense buurten- en dorpenwedstrijd op Kweikersdag

16
mei
2018

OpgewekTienen lanceert een nieuw initiatief op de Kweikersdag: de 'Lazuur', een aflossingswedstrijd met teams uit de verschillende wijken en dorpen van Tienen met als uitdaging 'schaapdragen'. Inschrijven kan vanaf nu!

Iedereen kent wel de 'Boat Race', de roeiwedstrijd tussen de universiteiten van Cambridge en Oxford op de Thames in London. Of de Palio, de paardenrace in Siena, waar de wijken het tegen elkaar opnemen. In beide wedstrijden heerst een gezonde wedijver. Winnen is belangrijk, maar er is ook respect voor elkaar. Strijd in broederlijkheid en samenhorigheid.

Vanaf dit jaar is er in Tienen ook zo’n wedstrijd: de Lazuur, verwijzend naar het lazuurblauw in de Tiense vlag en het wapenschild. Met de Lazuur wil opgewekTienen de samenwerking in de Tiense wijken en dorpen aanwakkeren en nieuwe ontmoetingen mogelijk maken.

Het is niet zomaar een wedstrijd. De deelnemers moeten onderweg een zelfgemaakt 'schaap' dragen. Waarom schapen? Tienenaars hebben als spot- en geuzennaam niet enkel ‘Kweikers’, maar ook ‘Schapenkoppen’. Naar aanleiding van de Lazuur werd een nieuwe sportieve uitdaging gevonden: het ‘schaapdragen’. De deelnemers lossen elkaar af door het overdragen van een schaap. Elke wijk of contrei maakt een eigen schaap dat voldoet aan een aantal vereisten. Zo is er o.a. een minimumgewicht van 4 kg en een volume van 0,6 tot 1 m³ vastgelegd.

De deelnemers aan de Lazuur dossen zich uit in de kleuren van hun contrei. Inspiratie kan gehaald worden uit de geschiedenis van de contrei of op basis van wat de contrei vandaag typeert. De contrei bepaalt zelf de kleuren indien er bv. geen historische vlaggen of wapenschilden voor handen zijn.

Elke ploeg telt tien deelnemers uit tien verschillende leeftijdscategorieën. Elk team moet tien rondes afleggen. De contrei met het mooiste schaap, het mooist uitgedoste team of de beste supportersploeg krijgt een voorsprong van 10 seconden aan de start.

De winnende contrei is het team dat na tien afgelegde rondes zijn schaap als eerste over de finish draagt. De winnaar krijgt een ‘Gouden Vlag’, een ontwerp voor een eigen ‘contreivlag’ en een ereplaats tijdens de feestelijke intrede van de Tiense reuzen op de Kweikersdag. Maar het gaat hem bovenal om de eer en het plezier.

Het wordt vast een spannende wedstrijd en hopelijk de geboorte van een nieuwe traditie!

Op woensdag 13 juni '18 om 20.00 uur is er een infomoment in Pand 10 over de Lazuur.

Teams mogen zich bij de organisatie melden tot 23 september '18. Het reglement en alle verdere informatie is terug te vinden op www.opgewekTienen.be/lazuur. Vragen en info zijn welkom op lazuur@opgewekTienen.be of bij Rutger Cox (gsm 0499 38 08 58) en Peter Reynaers (gsm 0476 32 24 01).