Erfgoedweekend in Tienen

2
april
2021
Pagina 10 - Gasfabriek
Het Erfgoedweekend op zaterdag 24 en zondag 25 april ‘21 focust dit jaar op het thema 'Nacht’. De stad Tienen zet haar erfgoed in de kijker met de tentoonstelling ‘Welle zen de mannen … Tienen geeft gas’ op de Erfgoedsite. Wie nog meer te weten wil komen over de evolutie van de Tiense straatverlichting, kan digitaal op stap met de Tiense lantaarnaanstekers. Deze digitale wandeling werd ontwikkeld i.s.m. de Tiense Gidsenbond.

Tentoonstelling ‘Welle zen de mannen …’

Wist je dat er op de hoek van de Leopoldvest en de Slachthuisstraat ooit een gasfabriek gevestigd was? Tijdens het Erfgoedweekend op zaterdag 24 en zondag 25 april ’21 halen we het verhaal van de Tiense gasverlichting van onder het stof met de tentoonstelling ‘Welle zen de mannen … Tienen geeft gas’.
 
200 jaar geleden werden de eerste gasfabrieken in België gebouwd. Deze moesten gas produceren voor de stadsverlichting. Door steenkool in een oven zonder zuurstof te verwarmen, kwam gas vrij dat via ondergrondse leidingen zijn weg vond naar gaslantaarns op straat. Tienen was bij de eerste steden die gasverlichting invoerden. De aanleg van gasleidingen begon in 1844. De Tiense gasfabriek was in 1870 een feit. Maar de productie van gas veroorzaakte ook bodemverontreiniging. Daarom worden oude gassites nu gesaneerd.
 
De tentoonstelling ‘Welle zen de mannen …’ staat opgesteld in de etalage van de Streekshop/Toeristisch infokantoor op de Erfgoedsite, Grote Markt 6 in Tienen.

Digitale avondwandeling

Tijdens het erfgoedweekend kunnen de bezoekers vanop het Torekesplein op stap met de Tiense lantaarnaanstekers, op zoek naar het verhaal van de straatverlichting in Tienen. Omwille van de coronamaatregelen werd deze wandeling samen met de Tiense Gidsenbond in een digitaal jasje gestoken. Bezoekers kunnen binnen hun eigen bubbel de wandeling beleven aan de hand van hun smartphone via de app izi.travel. Deze app kan gratis gedownload worden via de App Store en Google Play.
 
Ook na Erfgoeddag zal deze wandeling nog een tijd aangeboden worden.

Contact