Fietsen langs de Getelinie

Brochure 'Fietsen langs de Getelinie'Hoewel de Eerste Wereldoorlog vaak geassocieerd wordt met gevechten aan de IJzer, is er ook in Vlaams-Brabant stevig gestreden. In de regionale herinnering leven vooral de gevechten aan de Gete en de Dijle, alsook de represailles in Leuven, Aarschot en Zemt. Bovendien had de oorlog overal een grote impact op elk aspect van het dagelijks leven.

De Getelinie fietsroute volgt de Gete van Halen, Geetbets, Linter, Zoutleeuw naar Tienen en is 69 km lang (inkortingen mogelijk). Deze route ligt op het fietsknooppuntennetwerk van de provincie Vlaams-Brabant.

Deze oorlogsmonumenten kom je in Tienen tegen tijdens de fietstocht:

  • Station van Grimde:
  • Necropolis:
  • het monument ter ere van de Tiense gesneuvelden en gedeporteerden van de Eerste Wereldoorlog:
  • het monument ter ere van de gesneuvelden in Sint-Margriete-Houtem:
  • militaire begraafplaats van Sint-Margriete-Houtem.

Deze fietsroute maakt deel uit van het pakket 'Historische fietsroutes Groote Oorlog in Vlaams-Brabant: fietsen langs de sporen van de Groote Oorlog', bestaande uit 3 fietskaarten:

  • de Dijlelinie fietsroute loopt langs de Vaart en de Dijle en doorkruist de gemeenten Aarschot, Rotselaar, Haacht, Herent, Kampenhout en Boortmeerbeek (max. 91 km - inkortingen mogelijk);
  • de Getelinie fietsroute volgt de Gete van Halen, Geetbets, Linter, Zoutleeuw naar Tienen (69 km - inkortingen mogelijk);
  • de Brabantse Kouters fietsroute loopt door de regio van de Brabantse Kouters langs plaatsen die herinneren aan WOI (3 fietslussen van 31, 40 en 45 km).

In het pakket zit ook de flyer over het Belevingscentrum ’14-’18. De routes zijn uitgestippeld op het fietsknooppuntennetwerk. Onderweg vertellen infoborden de oorlogsgeschiedenis van de streek. Op de fietsroute in de Brabantse Kouters zijn echter geen panelen opgesteld. Het fietskaartenpakket is viertalig.

Procedure

De fietsroute is verkrijgbaar in het Toeristisch Regioneel Infokantoor.

Bedrag

2 euro.

Contact