Fruitbeeldig Hageland

11
april
2018

Toerisme Vlaams-Brabant organiseert van 13 t/m 29 april ’18 de campagne ‘B(l)oeiend Hageland', een 14-daagse in het teken van de bloesem. Nieuw dit jaar is ‘Fruitbeeldig’, vier nieuwe uitgestippelde fietsroutes langs 11 kunstwerken te midden van de Hagelandse fruitboomgaarden. Ook in Tienen duikt een kunstwerk op dat de fruitstreek een extra boost geeft.

Aan de militaire begraafplaats van Sint-Margriete-Houtem werd een bijzondere bank geplaatst van de hand van Yves Willems, bekend van de Vlooybergtoren in Tielt-Winge. Hij ontwierp voor deze plek een gedraaide bank die past binnen deze site vol geschiedenis.

Het werk ‘Stil’ bestaat uit platen van cortenstaal waarin tekeningen van bloesems en klaprozen zijn verwerkt. Deze tekeningen vormen bij de juiste stand van de zon een waar schaduwspel dat doet genieten en tot rust brengt. Een ode aan zowel de soldaten die er tijdens de Groote Oorlog het leven lieten als aan de natuur die steeds in beweging is.

“Een kunstwerk dat ontroert en tot rust brengt in zijn subtiliteit”, zegt gedeputeerde voor toerisme Monique Swinnen. “Het kunstwerk combineert op subtiele wijze de sereniteit van de begraafplaats met de schoonheid van de ontluikende bloesems”, meent schepen van toerisme Gijsbrecht Huts. “We zijn de provincie en Yves Willems dan ook dankbaar voor deze nieuwe toeristische trekpleister.”

Het kunstwerk ontdekken, kan op zondag 22 april ’18 tijdens de ‘Bloesemdag’ in Tienen. Een fietstocht van 25 km brengt de deelnemers tot aan de Militaire begraafplaats in de Wijngaardenstraat in Sint-Margriete-Houtem. Wie deze om 14.00 uur onder begeleiding van een gids wil afleggen, kan t/m 19 april ’18 inschrijven via tel 016 80 56 86 of toerisme@tienen.be.

Het volledige programma van deze ‘Bloesemdag’ vindt men op www.tienen.be/bloesemlounge.

Contact