Gratis wifinetwerk op publieke plaatsen in Tienen

20
april
2021
Wifi4EU

Inwoners en bezoekers kunnen voortaan in de binnenstad van Tienen gratis gebruikmaken van een publiek wifinetwerk. Dit netwerk, dat met het project ‘Wifi4EU’ uitgerold werd, kan op termijn ook ingezet worden voor smart city-toepassingen.  

‘WIFI4EU’ is een project van de Europese commissie dat een gratis publiek wifinetwerk wil promoten op publieke plaatsen. “Het project gaat echter verder dan digitalisering alleen”, vertelt schepen van interne en externe dienstverlening Gijsbrecht Huts. “Als je binnenkort op de mooie, vernieuwde Grote Markt van gratis internet gebruik kunt maken, dan is dat een leuke meerwaarde en creëer je extra beleving. Met het netwerk ondersteunen we ook de handel en horeca. Op termijn kan de stad sensoren activeren op dit netwerk voor diverse toepassingen. Zo is het bv. mogelijk om de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en verkeers- en bezoekersstromen in kaart te brengen. Deze gegevens kunnen dan op hun beurt ingezet worden om het beleid bij te sturen en op termijn te evolueren naar een smart city.”

De dienst ICT en de technische dienst van de stad Tienen hebben de afgelopen weken nauw samengewerkt met de firma Citymesh om de configuratie van ‘Wifi4EU’ in de binnenstad te realiseren. Momenteel kunnen de inwoners en bezoekers in de Nieuwstraat, op de Grote Markt, Veemarkt en Heldenland en ter hoogte van de bushalte in de Gilainstraat gebruikmaken van gratis internet. In een tweede fase wordt het netwerk uitgebreid naar de Kalkmarkt, de Spiegelstraat en het Stationsplein. Gebruikers moeten zich registreren. Dit gebeurt volledig conform de GDPR-wetgeving. Inloggen kan via het netwerk ‘WIFI4EU’. Het netwerk is ook beveiligd, zodat gegevens niet voor andere doeleinden onderschept kunnen worden.

De stad Tienen trekt jaarlijks een budget van 12.000 euro uit voor dit project. De Europese commissie verleent eenmalig een subsidie van 15.000 euro. Na een evaluatie zal bekeken worden of het wenselijk is het initiatief uit te breiden naar andere delen van de stad.