Herdenkingsfeesten WO I

30
augustus
2018
18_herdenkingsfeesten_a3.jpg

Honderd jaar na datum herdenkt Tienen het einde van ‘De Groote Oorlog’. De stad besteedde de voorbije vier jaar al flink wat aandacht aan WO I met een theaterwandeling en tentoonstellingen in het Toreke. Van woensdag 12 t/m zondag 16 september ’18 wordt er een mooi sluitstuk aan gebreid met de ‘Herdenkingsfeesten WO I’.

BLOEMENHULDE
Woensdag 12 september ‘18

Op woensdag 12 september ’18 zullen de patriottische verenigingen het einde van de oorlog herdenken met een plechtige bloemenhulde aan de herdenkingsmonumenten in de stad. 

 

TENTOONSTELLING ‘VICTORIE’
Vrijdag 14 t/m zondag 16 september ‘18

Deze tentoonstelling over de overwinning en het einde van WO I is het resultaat van een samenwerking tussen de cultuurraad, ere-stadsdichter Gui Nijs, de stad Tienen en de volgende verenigingen: 

  • Koninklijke Fotokring Artosa Tienen en Vrienden van de Stedelijke Musea exposeren foto’s uit de oorlogsperiode, geprojecteerd op een groot scherm. Met hun beelden brengen zij de waanzin van de oorlog in beeld.
  • De Tiense Vrijzinnige Kring vertoont materiaal over zijn werking tijdens de oorlogsperiode.
  • Modelbouwgroep 84 - MG84 Tienen showt modellen van pantservoertuigen, zwaar geschut, vliegtuigen en figuren. De impact van deze toestellen wordt duidelijk gemaakt aan de hand van begeleidende foto’s.
  • De leden van Kunstkring Art-X geven hun emoties over oorlog, geweld en drama weer in hun werk.
  • Onder begeleiding van kunstenaars van Art-X realiseerde Pasform-Tievo een kunstwerk met houten blokjes waarmee ze hun gevoelens over oorlog en vrede uiten.
  • Postzegelclub Thiunas brengt een verzameling brieven en postzegels mee over de periode van WO I. 

De tentoonstelling opent de deuren in de polyvalente zaal en de foyer van het Vrijetijdscentrum op vrijdag 14 september ’18 om 19.30 uur met een receptie. De tentoonstelling bezoeken is mogelijk op zaterdag 15 en zondag 16 september ’18 van 10.00 tot 18.00 uur. De Tiense Strijkers geven een concert in de foyer op zondag 16 september ’18 om 15.00 uur. 

 

HULDECONCERT
Zaterdag 15 september ‘18

De stad neemt deel aan het project ‘Vredesbomen’ van het Agentschap Natuur en Bos. De Vredesboom krijgt op zaterdag 15 september ’18 om 15.30 uur een plaatsje in de buurt van het Heldensquare.

Om 16.00 uur vindt op de Grote Markt het gratis huldeconcert plaats o.l.v. dirigent Ronny Roofthooft met de Kon. Harmonie St.-Genoveva Oplinter, Kon. Fanfare St.-Isidorus Hakendover-Wulmersum, Gewestelijke Harmonie 50-plussers Tienen, Kon. Harmonie Onze Taal Kumtich en de koren Capella Beatae Mariae ad Lacum, Jubilate Tienen en het Tiens Renaissancekoor. Ere-stadsdichter Gui Nijs leest voor uit eigen werk. Nele Sterkendries brengt fragmenten uit brieven van soldaten en familie. 

Bij regenweer vindt het concert plaats in de Manege op het Sint-Jorisplein.

 

FIETSTOCHT LANGS HERDENKINGSMONUMENTEN

Maak een fietstocht langs de belangrijkste herdenkingsmonumenten in de stad, met de brochure als leidraad. Ere-stadsdichter Gui Nijs schreef bij elk monument een gedicht. Deze gedichten zijn verzameld in de dichtbundel 'Als de klaprozen ...' met foto's van Eddy Verloes. 

De brochure kost 2 euro en is verkrijgbaar in de Streekshop.

 

DVD THEATERWANDELING

In 2014 werd in Tienen de theaterwandeling ‘Het oorlogsleven herbeleven’ opgevoerd, met 7 taferelen gebaseerd op o.a. oorlogsdagboeken. Deze taferelen werden op film vastgelegd en zijn nu beschikbaar op dvd. In de toekomst zal deze wandeling ook digitaal afgelegd kunnen worden met een smartphone.

De dvd kost 5 euro en is te koop in de Streekshop