Introductie herbruikbare bekers tijdens evenementen

27
juni
2019

De stad Tienen zal deze zomer tijdens drie evenementen de herbruikbare beker introduceren. Vanaf 2020 is dit verplicht voor lokale overheden, al is dit in praktijk niet zo evident. Met de testcases wil de stad nu al de proef op de som nemen.

Vanaf 2020 mogen lokale overheden tijdens door hen georganiseerde evenementen geen drank meer serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik. Wegwerpbekers zijn dus verboden, maar ook het aanbieden van drank in plastic of glazen wegwerpflessen of in blik is dan niet meer toegelaten.

Binnen het coachingstraject ‘Mooimakers’ start de stad Tienen deze zomer al met drie testcases. “Tijdens het Sweet City Festival, de Vianderfeesten en Vlaanderen zingt zal er enkel drank geserveerd worden in herbruikbare bekers”, vertelt schepen van duurzaamheid Paul De Cort. “Het werken met herbruikbare bekers is niet zo evident als je op het eerste gezicht zou denken. Zo moet er tijdens het event een mobiele wasstraat ingehuurd worden voor het afwassen van de bekers. Dergelijke installatie kan tot 6.000 bekers per uur reinigen. Na afloop van het event moeten de bekers extra gereinigd en gedroogd worden om de hygiëne te waarborgen. Dit gebeurt bij een externe firma.”

De stad kocht vorig jaar al 900 van dergelijke bekers aan die momenteel gebruikt worden in de Heldenbar. Met de financiële steun van ‘Mooimakers’ worden er nu bijkomend 7.000 bekers aangeschaft. ‘Mooimakers’ betaalt de helft van de kostprijs. Na de zomer wordt het project geëvalueerd en wordt bekeken hoe het verder uitgerold kan worden.

Contact