Kom meefeesten tijdens de Kweikersdag

30
augustus
2022
220822_Kweikersdag-22_Afgeleiden-campagnebeeld

Op zaterdag 8 oktober '22 is het weer zover: de Kweikersdag. De Tiense feestdag wordt voortaan op een zaterdag vóór 10 oktober gevierd zodat nog meer mensen kunnen meefeesten. Geniet van wat lekkers op de streekproductenmarkt, kuier op de braderie en geniet ondertussen van de muziek, animatie en een vleugje geschiedenis. Kom de reuzen begroeten en de contreien aanmoedigen tijdens De Lazuur. Kortom, één groot feest voor jong en oud!

streekproductenmandStreekproductenmarkt – 10.00 tot 19.00 uur 

Grote Markt

Ontdek lokale streekproducten tijdens de streekproductenmarkt op de Grote Markt.

Inschrijven als standhouder. 

Sint-Denijsbraderie – 10.00 tot 18.00 uur 

Leuvensestraat, Nieuwstraat, Spiegelstraat

Sint-Denijs is de patroon van de Leuvensestraat en werd traditioneel op de tweede zaterdag van oktober gevierd met een 'kermis'. Sinds 2014 wordt het in de vorm van een braderie georganiseerd. Kuier langs de kraampjes van handelszaken in de Leuvensestraat, Nieuwstraat en Spiegelstraat en geniet ondertussen van de animatie.

Inschrijven als handelaar.

Lokaal talent in de stad – 10.00 tot 16.00 uur

Grote Markt, Leuvensestraat, Nieuwstraat 

Onze stad en regio bulkt van talent, dat je tijdens de Kweikersdag kan ontdekken. Muzikaal talent vind je op verschillende hoeken rond de Grote Markt. Op de hoek van de Nieuwstraat en Spiegelstraat zullen Tiense verenigingen een optreden geven.

Oproep lokaal talent/verenigingen tot 7 september '22.

Muzikaal programma
11.00 - 12.00 uur – Captain Sugar & The Daddies

De zesstemmige Tiense a capella groep Captain Sugar & the Daddies was in het verleden vaak te horen op radiozender MNM. Het woord ‘sugar’ in hun naam verwijst naar de streek van de Tiense suiker. De ‘Daddies’ brengen vocale bewerkingen en medleys van pop- en rocksongs, naast nummers uit het standaard barbershop repertoire.

12.30 - 13.30 uur – Beiaardconcert door Luc Rombouts

Luc Rombouts is sinds 1987 stadsbeiaardier van Tienen. Hiernaast is hij ook universiteitsbeiaardier van Leuven. Hij gaf beiaardrecitals in ons land, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en de Verenigde Staten. 

13.30 - 14.00 uur – Binnenste Buiten Circus

Erm ‘n Erm, een Vereniging Waar Armen Het Woord Nemen, brengt hen samen en geeft hen een stem, zowel in het beleid als in de publieke opinie. Met Binnenste Buiten Circus brengen zij een combinatie van muziek en circus.

14.30 - 15.20 uur – The Orpheus

The Orpheus is een vierkoppige vriendengroep uit het Tiense en stond onlangs nog op de Acoustic Stage van Suikerrock. Elk optreden heeft deze enthousiaste bende slechts één doel voor ogen: het publiek meeslepen in hun passie voor muziek. Met hun covers van bekende en minder bekende songs weten ze hun publiek zowel te ontroeren als aan het dansen te brengen.

Programma verenigingen

wordt nog aangevuld

Ontdek de geschiedenis van de Grote Markt – 14.00 en 15.00 uur

Gegidste wandeling - Start aan ingang van de bibliotheek

Doorlopende fototentoonstelling op de Grote Markt

De gebouwen rond de Grote Markt kennen een rijke geschiedenis. De gids vertelt je verhalen over de historiek en loodst je langs een fototentoonstelling van Eric Walravens. Deze fototentoonstelling kan vrij - en los van de gegidste wandeling - bezocht worden.

Tienen vertelt & dicht – 15.00 tot 16.30 uur

Raadzaal stadhuis, Grote Markt

Benieuwd naar de verhalen, vertellingen en gedichten rond o.a. de Grote Markt en de Tiense furie? Kom dan zeker langs in de raadzaal van het stadhuis. Wim Menheer leest verhalen uit zijn nieuwe boek 'Furie', een historische roman over de verwoesting van onze stad in 1635. Gui Nijs en Patrick Nijs brengen gedichten over en alles rond de Grote Markt. Alain Van Den Broecke brengt gedichten en versjes over Tienen.

Reuzen

Daar zijn de reuzen! – 15.30 tot 16.30 uur

Grote Markt - Gilainstraat - Nieuwstraat - Beauduinstraat - Lombardstraat - Torsinplein - Minderbroederstraat - Peperstraat - Broekstraat - Danebroekstraat - Dr Geensstraat - Grote Markt

Een ommegang in ’t klein, met grootse deelnemers! Uiteraard met de enige echte Tiense reuzen Jan, Mie, Tiske, Nieke en Siske. Ook de Kweikerskoppen, Vendeliers, Erewacht, Reuzenharmonie en Thuinas zijn van de partij. Onder begeleiding van de percussie- en dansklas van Academie Regio Tienen trekken ze door de straten. Beleef het vanop de eerste rij.

De reuzen maken hun feestelijke intrede om 16.30 uur op de Grote Markt om te supporteren aan de zijlijn voor de deelnemers aan de Lazuur.

Een boodschap van de Gouden Madam – 16.00 tot 16.05 uur

Grote Markt

Een toespraak aan de bevolking van de ‘Gouden Madam’, in de volksmond ook bekend als de ‘Vliegende Madam’. Met een lach en een traan klinken we samen op onze Tiense feestdag.

De Lazuur  – 17.00 tot 18.00 uur

Lazuur

Grote Markt

Verschillende wijken en dorpen nemen het tegen elkaar op in het intussen legendarische ‘schaapdragen’. Wie heeft het mooiste schaap en de beste supporters? Welke ‘contrei’ kan het snelst zijn zelfgemaakt schaap over de eindstreep brengen en mag na afloop het ‘Gouden Vaandel’ meedragen tijdens de intrede van de Tiense reuzen? Juich en supporter mee en beleef deze Tiense traditie! 

Het parcours volgt de diagonaal over de Grote Markt, langs de boulevard voor de horecazaken en langs het stadhuis weer terug naar het startpunt van de diagonaal. 

 

The Fuckeleles – 18.00 tot 19.00 uur

Grote Markt

3 mannen, 3 ukuleles, én een containerschip aan rock & roll-gehalte. Geen hawaii-getingeling, geen romantische zonsondergangen en geen bloemenhemden! Wel: een kick ass guerilla show met de coolste en meest verrassende covers!

 

kweiker

NIEUW! De Worp – 19.00 uur

Grote Markt

Afsluiten doen we dit jaar met 'De Worp'. Drie dapperen dwingen een voorspoedig jaar bij draak Oswaldus af. Wordt 2023 een Draken- of een Schapenjaar voor Tienen en haar inwoners? Daar beslist ‘De Worp’ over.

 

Oproep: Tienen in de blauw-witte kleuren

De organisatoren roepen alle inwoners op om hun woning in de blauw-witte stadskleuren te versieren, er een foto van te maken en deze te delen met #kweikersdag. Creatievelingen kunnen zelf hun gevel aankleden, maar er zijn ook vlaggen te koop in de Streekshop, Grote Markt 6 tegen 8 euro per stuk.

Eind september krijgen de leerlingen van de Tiense basisscholen ook een raamtekening mee naar huis, volledig in het teken van de Kweikersdag. Bedoeling is deze in te kleuren en voor, maar zeker op 8 oktober, zichtbaar voor het raam te hangen. Je kan de raamtekening binnenkort ook dowloaden en zelf afprinten.

 


De Kweikersdag 2022 is een initiatief van Stad Tienen en OpgewekTienen i.s.m. o.a. Tiense reuzengilde, deelnemende handelaars en streekproducenten, Academie Regio Tienen, Soepcafé, deelnemende contreien Lazuur, Ann Koekepan, Tiense Bietenclub, Studentenclub Freya, Die Landouwe, Erm 'n Erm, Fabrik a Brac, Grimde Leeft, K.H. Sint-Genoveva Oplinter, Tiense Gidsenbond, Eric Walravens, Alain Van Den Broecke, Wim Menheer, Patrick Nijs en Gui Nijs.