Kweikersdag 2021

b95d35d1-8831-4b61-902a-c50a354de6d4.jpeg Op 10 oktober viert Tienen feest! Dat doen we traditioneel in het gezelschap van de Tiense reuzen, die dit jaar een nieuwe gigant verwelkomen. De Tienenaars kunnen een keuze maken uit kleinschalige, maar daarom niet minder gezellige activiteiten, waaronder ook de contreienwedstrijd ‘Lazuur’.

Een boodschap van de Gouden Madam – 10.00 tot 10.05 uur
Een toespraak aan de bevolking van de ‘Gouden Madam’, in de volksmond ook bekend als de ‘Vliegende Madam’. Met een lach en een traan klinken we samen op onze Tiense feestdag.

Online te bekijken via www.kweikersdag.be.

Leve de Kweikersreus! – 11.00 tot 11.45 uur, 13.00 tot 13.30 uur, 15.00 tot 15.30 uur
Stadspark Tienen, ingang Broekstraat
Inschrijven verplicht
Tienen krijgt een nieuwe reus die onze geuzenaam ‘Kweikers’ eert. Met muziek, woord en dans verwelkomen we de nieuwe gigant. Om 11.00 uur is er een extra lange voorstelling met een unieke geboorteceremonie.

Tienen speelt en zingt – Namiddag
Oud College Tienen, Broekstraat 31
Inschrijven verplicht
Onze stad en regio bulkt van muzikaal talent, dat je tijdens de Kweikersdag kan ontdekken.

Programma
13.30 uur – The Swinckle Brothers
Twee broers samen op het podium! Muziek van de jaren '50 tot nu, op hun eigen manier gebracht! Een muzikaal duo dat al bewezen heeft dat muziek en amusement in een Tiense straat best leuk en tof kan zijn.

15.30 uur – Quasiland
Quasiland is net als vele andere rusteloze burgers steeds zoekende. Als echte Belgische bricoleurs mixen ze zonder gêne stijlen en invloeden door elkaar. Van Gainsbourg en Brel naar Talking Heads en Television.

20.00 uur – The Skadillacs
Elk optreden van The Skadillacs is weer een feestje met moderne nummers die behoren tot de klassiekers van de two tone ska. 'The Specials', 'Madness', 'Bad Manners', 'The Beat' en 'The Selecter' zijn nummers die je altijd wel in hun playlist tegenkomt.

Expo ‘Transformatie’ – Van 11.00 tot 20.00 uur
Oud College Tienen, Broekstraat 31
Vrij toegankelijk
Margit Loedts en Joeri Minnart tonen kunstwerken rond ‘Transformatie’, het oorspronkelijke thema van de Kweikersparade 2020. Joeri legt sporen van het verleden vast in zijn fotografische abstracties. Margit laat eenden transformeren tot Duc(k)ttaped ducks.

Breekt draak Oswaldus los? – 11.00 tot 11.30 uur, 13.00 tot 13.30 uur, 15.00 tot 15.30 uur
Via Immac, Ooievaarstraat 30
Inschrijven verplicht
Oswaldus, de draak die Tienen teisterde, verdween zes jaar geleden. Hij wordt gevangen gehouden in het rijk van de Getedraken. De Drakenvrouw mist haar gevleugelde vriend. Samen met het Drakenvolk vindt ze Oswaldus in een mysterieuze enclave en probeert ze hem te bevrijden. Afwachten of het lukt.

Daar zijn de reuzen! – 15.00 tot 15.20 uur
Doortocht in Danebroekstraat, met zitplaatsen
Ingang via kruispunt Broekstraat/Danebroekstraat
Inschrijven verplicht
Een ommegang in ’t klein, met grootse deelnemers! Uiteraard met de enige echte Tiense reuzen Jan, Mie, Tiske, Nieke en Siske. Onder begeleiding van jong en oud trekken ze door de straten van de stad. Beleef het vanop de eerste rij in de Danebroekstraat.

Ontdek de geschiedenis van de stadsbeiaard – 15.00 tot 16.30 uur
Gegidste wandeling
Start aan ingang Sint-Germanuskerk, Veemarkt
Inschrijven verplicht
Onze beiaard (Unesco Werelderfgoed) is een uniek instrument. Met 54 klokken is het de op 2 na omvangrijkste beiaard van het land. Tijdens deze wandeling krijg je meer uitleg over de geschiedenis, beklim je de klokkentoren, ontdek je de zolderruimtes en beleef je aansluitend het beiaardconcert vanop de eerste rij.

Vrolijke beiaardmuziek – 16.00 tot 16.30 uur
Apostelenhof, Veemarkt
Vrij toegankelijk
Stadsbeiaardier Luc Rombouts luistert de Tiense feestdag op met vrolijke beiaardmuziek. Het Tiense reuzenlied en het stadslied ‘Tienen in wit en blauw’ zullen alvast de revue passeren. Ideale luisterplekjes: het Apostelenhof of al kuierend door de stad.

Van Provinciale Normaalschool Tienen tot De Luchtballon en Tintelstroom – 16.00 tot 17.00 uur
Gegidste wandeling
Start aan ingang De Luchtballon, Sliksteenvest 1
Inschrijven verplicht
Aan het begin van de Sliksteenvest vind je een prachtig gebouw, met een unieke (school)geschiedenis. De voormalige PNT werd in 1924 in gebruik genomen voor lager en secundair onderwijs en lerarenopleiding. Lange tijd was er ook een opleiding plastische kunsten. Nadien volgde de PITO en De Luchtballon en Tintelstroom. (Her)ontdek de geschiedenis en neem een kijkje achter de bijzondere façade tijdens deze gegidste wandeling.

Kweikersetalages - Doorlopend
Binnenstad
Ook op de Kweikersdag vallen er in de winkeletalages in het stadscentrum bijzondere kunstwerken van 25 kunstenaars te spotten. Ze houden het midden tussen een eend, schaap en draak. Kan jij ze allemaal spotten? Scan de QR-codes voor een leuk extraatje!

Download het grondplan op www.kweikersdag.be.

De Lazuur met feestelijke intrede reuzen – 17.00 tot 18.00 uur
Piste achter De Luchtballon/Tintelstroom (ingang Veldbornstraat, vlak voor de bocht)
Inschrijven verplicht
Verschillende wijken en dorpen nemen het tegen elkaar op in het intussen legendarische ‘schaapdragen’. Wie heeft het mooiste schaap en de beste supporters? Welke ‘contrei’ kan het snelst zijn zelfgemaakt schaap over de eindstreep brengen en mag na afloop het ‘Gouden Vaandel’ meedragen tijdens de intrede van de Tiense reuzen? Juich en supporter mee en beleef deze Tiense traditie! Hopelijk steekt draak Oswaldus er geen stokje voor, met al die feestvreugde.

Inschrijven
Alle activiteiten zijn gratis. Voor sommige activiteiten is inschrijven verplicht. Dit kan via www.kweikersdag.be vanaf maandag 13 september ’21 of op de Kweikersdag zelf (indien er nog plaatsen vrij zijn) aan de ingangen van de verschillende sites.

Personen die niet over een e-mailadres beschikken of hulp nodig hebben bij het inschrijven, kunnen terecht in het Vrijetijdscentrum (Sint-Jorisplein 20), de Streekshop (Grote Markt 6) of bij een maatschappelijk werker in het Sociaal Huis (voor cliënten van het OCMW).

Meer info via de dienst toerisme en evenementen, tel 016 80 56 87 of via kweikersdag@tienen.be.

Oproep: Tienen in de blauw-witte kleuren
De organisatoren roepen alle inwoners op om hun woning in de blauw-witte stadskleuren te versieren, er een foto van te maken en deze te delen met #kweikersdag of te mailen naar kweikersdag@tienen.be. De drie mooiste huizen winnen een mand vol streekproducten ter waarde van 50 euro. Creatievelingen kunnen zelf hun gevel aankleden, maar er zijn ook vlaggen te koop in de Streekshop, Grote Markt 6 tegen 8 euro per stuk.

Begin oktober krijgen de leerlingen van de Tiense basisscholen ook een raamtekening mee naar huis, volledig in het teken van de Kweikersdag. Bedoeling is deze in te kleuren en op 10 oktober zichtbaar voor het raam te hangen.

De Kweikersdag 2021 is een initiatief van opgewekTienen en stad Tienen i.s.m. Academie Regio Tienen, Fabrikabrac, Contreien Lazuur, Erm ’n Erm, Samenlevingsopbouw RISO Vlaams-Brabant, Via Tienen, Via Basisschool Immac, PISO, Studentenclub Freya, Bonkitasi, Femma, Dansstudio Yae’da, Het Atelier, Overkop, Pasform, CreaBost, Oud College Tienen, Stichting Delacroix, Fedasil Zoutleeuw, Kneph, Molotov, GO De Luchtballon, FOS De Hinde, Chiro ’t Klontje, Gidsenbond Tienen, Die Landouwe Genk, Gezinsbond Vissenaken, KH Sint-Genoveva Oplinter, KH Onze Taal Kumtich, KF Sint-Isidorus Hakendover, Bietenclub Tienen, CB Club Tienen, Sint-Sebastiaansgilde Hakendover, Soepcafé, Crea10tje, Margit Loedts, Ans Hauben, Joeri Minnart, Daniel Dusart, Danja Cauwbergs, An Vandevelde, Dirk Timmermans, Sabina Kumeling, Luc Rombouts.

Met de steun van: Affilips, Ann Koekepan, Aquaproof Daktari, AST77, Cera, De Kringwinkel Hageland, Dragon Roast, Eli.eli.elona, H-Ven, Kiwanis Tienen Hageland, Matexi, Multiobus, Ronde Tafel 21 Tienen, Rotary club Tienen, SES Vanderhave, Vervoer Engelbosch.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

zo 10 oktober 2021 van 10.00 tot 23.59 uur

Waar

binnenstad

binnenstad
3300 Tienen

Prijs

Gratis (Basistarief: 0,00 €)