Lancering erfgoedpublicatie 'Tiense suiker & de Ijzerenweg'

15
december
2017
persco_180jaaropspoor_klein.jpg

Vanaf vandaag is de gloednieuwe erfgoedpublicatie 'Tiense suiker & de Ijzerenweg - 180 jaar samen op spoor' beschikbaar. Deze brochure bundelt een reeks opmerkelijke feiten en grappige anekdotes over 180 jaar geschiedenis van Tienen en haar suikerfabrieken.

De erfgoedpublicatie maakt deel uit van een breder project dat het Regionaal Landschap Zuid-Hageland uitwerkt samen met de Tiense Suikerraffinaderij, de stad Tienen en het Centrum Agrarische Geschiedenis. De provincie Vlaams-Brabant steunt het project financieel.

"De geschiedenis van de Tiense Suikerraffinaderij is al 180 jaar sterk verweven met die van de stad Tienen en de spoorwegen", zegt Legal Director van de Tiense Suikerraffinaderij Jean-Luc Claes. "We zijn zeer blij dat we, dankzij de samenwerking met de verschillende partners, dit stuk van onze geschiedenis hebben kunnen uitspitten en op een aantrekkelijke manier in beeld brengen."

"We hebben bewust gekozen voor een rijkelijk geïlustreerde brochure die vlot leest", vult Joachim Lambrechts van het Regionaal Landschap Zuid-Hageland aan. "Dankzij de talrijke historische foto's, verhelderende kaarten en de levendige getuigenissen, neemt deze brochure de lezer terug mee in de tijd. De wat oudere lezer vindt er foto's van de bietentrams die hij in zijn jonge jaren nog over de Tiense Vesten zag rijden. Anderen zullen zich verbazen over het kluwen aan spoorlijnen dat destijds in Grimde lag. Of over de kabelbaantjes waarmee bieten werden getransporteerd van het station van Grimde naar de fabriek."

Ook het stadsbestuur is opgetogen met de publicatie. Schepen Wim Bergé: "De brochure biedt een blik op het rijke erfgoed van de stad. Het is een troef voor het toerisme, maar ook de Tienenaars ontdekken er onbekende kanten van onze stad. Interessante lectuur voor tijdens de eindejaarsperiode. Je kan een gratis exemplaar oppikken in de Streekshop op de Grote Markt."

De brochure is ook downloadbaar via www.rlzh.be.

Contact