Maak je klaar voor Kweikersdag op zaterdag 7 oktober

6
september
2023
Kweikersdag01

OpgewekTienen en de stad Tienen slaan weer de handen in elkaar om Kweikersdag te vieren. Op zaterdag 7 oktober ’23 valt er tijdens de Tiense feestdag een heleboel te beleven in het stadscentrum. Geniet van wat lekkers op de streekproductenmarkt en kuier op de braderie en brocantemarkt. Laat je verrassen door optredens van lokaal talent en muzikale gasten, vertellingen, gegidste bezoeken en de kids corner. Kijk vol verwondering naar de reuzenoptocht en moedig de contreien aan tijdens De Lazuur. Kortom, er valt voor ieder wat wils te beleven!

“Dit jaar breiden we uit met een kids corner met een grote speelbus op de Hennemarkt en een brocantemarkt op de Veemarkt”, zegt schepen van vrije tijd Wim Bergé. “Zo is er voor ieder wat wils. Ook de ‘Markt van de Smaak’ zakt af naar de Grote Markt. Dankzij Straffe Streek kan iedereen hier komen kennismaken met al het lekkers uit het Hageland.”

De Tiense reuzen Jan, Mie, Tiske, Nieke en Siske mogen natuurlijk niet ontbreken. Onder begeleiding van een groot gezelschap trekken ze door de straten en maken ze hun feestelijke intrede rond 15.30 uur op de Grote Markt om er om 16.30 uur naar de toespraak van de Gouden Madam te luisteren. Daarna nemen de Tiense wijken en buurten het tegen elkaar op tijdens de Lazuur. “Elke ploeg bestaat uit 10 deelnemers van een andere leeftijdscategorie. Om ter snelst lopen ze met een zelfgemaakt schaap op de rug”, legt voorzitter van opgewekTienen Chris François uit. “Iedereen wil de koers winnen, want de Lazuur is van iedereen, jong en oud, fit en minder fit, afkomstig uit het stadscentrum of de deelgemeenten. Met 13 ploegen, 13 schapen en dus 130 atleten breken we dit jaar zelfs een record.”

“Het is elk jaar prachtig om te zien hoe de wijken en buurten toeleven naar Kweikersdag,” zegt burgemeester Katrien Partyka. “Ze fleuren hun buurt op in de kleuren van hun contrei en zijn weken op voorhand druk in de weer om hun schaap vorm te geven.” “De deelnemende contreien aan de Lazuur kunnen een voorsprong aan de start behalen door de prijs voor het ‘schoonste schaap’ of  de ‘mooist versierde contrei’ in de wacht te slepen”, vult Chris François aan. “Dit wordt door de contreien zelf beslist in een conclaaf op zaterdag 30 september ’23 om 14.00 uur in ’t Polderke, Pastorijstraat 88 in Grimde.”

Leerlingen van de Tiense basisscholen krijgen binnenkort ook een raamtekening mee naar huis. Bedoeling is deze in te kleuren en voor, maar zeker op 7 oktober ‘23, zichtbaar voor het raam te hangen. Je kan de raamtekening ook downloaden op www.kweikersdag.be en zelf afprinten.

Kweikersdag
Zaterdag 7 oktober ‘23
Van 10.00 tot 19.00 uur
Stadscentrum Tienen
Meer info op www.kweikersdag.be