Natuur.Café op vrijdagavond: LEZING OVER RE-WILDING

Elke eerste vrijdagavond houden we Natuur.huis De Gors open. Gewoon om gezellig even iets te komen drinken en kennis te maken met onze werking, onze natuurgebieden en zoveel meer. 
Iedereen welkom!

Deze avond is er een lezing voorzien door Lieven Deschamphelaere over 'Re-wilding'. 

De laatste jaren kunnen we er niet meer naast kijken. Verschillende soorten grote wilde dieren vinden de weg terug naar ons land nadat ze hier tientallen jaren of zelfs eeuwen geleden werden verdreven of uitgeroeid. De bever heeft ondertussen na zijn intrede in het zuiden van België vrijwel alle Vlaamse valleien ingepalmd. En de wolf is de laatste jaren ook aan een niet terugkerende opmars bezig. Andere grote dieren zijn eveneens onderweg. 

Maar Vlaanderen is een van de dichtst bevolkte regio’s ter wereld. Is er plaats naast de mens voor grote wilde dieren? Of moeten we ze proberen buiten te houden? En kan de bestaande schaarse en kwetsbare natuur in ons gewest deze veranderende fauna wel aan? Het is zeker dat de aanwezigheid van deze dieren een grote invloed kunnen hebben op de natuur en het landschap. Moet natuurbeheer dan aangepast worden? Zal dat niet ten koste gaan van de bedreigde flora die zo goed als uitsluitend nog kan overleven in de beheerde natuurgebieden dankzij zeer gerichte maatregelen?

Het is alvast duidelijk dat, zeker ook omwille van de klimaatproblemen, natuurgebieden moeten uitbreiden. 

Veel vragen… Lieven legt tal van beschouwingen naast elkaar en geeft inzichten hoe natuur in onze regio kan evolueren.

Liefst inschrijven gezien capaciteit van ons zaaltje beperkt is...

 


Wanneer

vr 4 november 2022 van 19.30 tot 21.30 uur

Waar

natuur.huis De Gors

Metselstraat 75
3300 Tienen

Organisatie en contact

Natuurpunt Velpe-Mene, Kern Tienen