Nieuwe reuzentelg geboren op 10/10

10
oktober
2020
8a4d3882-95f9-4ca2-b27e-501d48c93f34.jpeg

Op zaterdag 10 oktober '20, tijdens de Kweikersdag, is reus Nieke bevallen van een zoontje. Het kleine reusje kreeg de naam Siske, een typische Tiense koosnaam. Proficiat aan de kersverse ouders. 

De nieuwe reuzentelg maakte meteen een rondgang door de stad, samen met de rest van de reuzenfamilie. Ook de bewoners van Residentie Twee Poorten, Park Passionisten en het RZ Heilig Hart Tienen konden Siske al bewonderen. De naam van het Tiense reusje werd gekozen na een oproep door opgewekTienen bij de bekendmaking van de zwangerschap. Uit de vele reacties selecteerde de reuzengilde de typisch Tiense koosnaam Siske.

Begin jaren '80 kreeg het reuzenpaar Tiske en Nieke al een zoon: de Delta Kweiker. Kort na de geboorte verdween hij echter spoorloos. Het kostte Tiske en Nieke jaren om de slag te boven te komen. In de aanloop naar de Kweikersparade verlangde het koppel opnieuw naar een reuzenkindje. De leerlingen van het initiatieatelier volwassenen van Peter Vanbekbergen van de Academie Regio Tienen maakten het prachtige hoofd. Mandenvlechtster Lieve Lieckens ging aan de slag met het lichaam. De kledij is een creatie van opgewekTienen. CB Club Tienen wordt de petervereniging van het nieuwe reuzenkind. In de aanloop naar de Kweikersparade 2021 zal een grotere inhuldigingsceremonie volgen voor Siske. 

Naar aanleiding van de Kweikersdag 2020 zorgde de stad Tienen voor een nieuwe presentatie van de reuzen in het voormalige Suikermuseum. Infoborden en sprekend beeldmateriaal maken dit erkend Vlaams cultureel immaterieel erfgoed vanaf nu nog beter zichtbaar voor het brede publiek. 

Contact