Oorlogsmonument Oplintersepoort verplaatst

26
november
2018

Wat doe je wanneer je een fietspad wil aanleggen op de plaats waar vandaag een oorlogsmonument staat? Dit probleem stelde zich op de Vesten in Tienen waar het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) momenteel de volledige Oostelijke ring herinricht. AWV zocht en vond een onderaannemer die het monument inpakte, opnam en verplaatste naar een nieuwe locatie, waar het nog beter te bewonderen zal zijn.

Sinds augustus 2018 vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer in Tienen het kruispunt van de Sliksteenvest met de Oplintersesteenweg. Er werd een nieuwe gescheiden rioleringsstelsel aangelegd en de fundering van de nieuwe rijweg en voetpaden werden geplaatst. De volgende stap is de aanleg van het  fietspad dat veilig afgescheiden van de ringweg komt te liggen. Voor de aannemer deze werken kon aanvatten, moest het oorlogsmonument ‘Slag van Sint-Margriete-Houtem’ verplaatst worden. 

Vrijdagochtend startte de aannemer met het opstellen van de kraan. Dit nam drie uur in beslag. Rond 13.00 uur was het 'moment suprême' aangebroken en werd het standbeeld met behulp van de kraan verplaatst naar de toekomstige locatie iets verderop. Het leverde spectaculaire beelden op.

Het monument ter ere van de gesneuvelden van de slag van Sint-Margriete-Houtem werd ontworpen door Hippolite Le Roy en zijn broer de architect Maximiliaan Le Roy. Het beeldt twee soldaten uit, een gekwetste officier, liggend met een sabel in de hand en wijzend in de richting van het slagveld van Sint-Margriete-Houtem en een staande soldaat die aangemoedigd wordt om de strijd verder te zetten. Het beeld werd aan de Oplintersepoort geplaatst en ingehuldigd op 19 augustus 1923.

Nu het monument verplaatst is, kan de aannemer de komende maanden de Oplintersepoort afwerken. Volgens de huidige planning zullen deze werken in het voorjaar van 2019 voltooid zijn. Daarna starten de werken aan de Bergévest waar zowel de buiten- als de binnenring nog volledig vernieuwd wordt. AWV verwacht de werken aan de Tiense Vesten in de loop van 2020 te kunnen voltooien.

Verplaatsing monument Verplaatsing monument
   
Verplaatsing monument Verplaatsing monument
   

Verplaatsing monument

Verplaatsing monument

Verplaatsing monument