Paardenprocessie Hakendover

Naar eeuwenoude traditie gaat op paasmaandag de internationale paardenprocessie uit. Op 10 april wordt Hakendover, een dorp van 1.500 inwoners, overrompeld door meer dan 15.000 bezoekers. Naar bezoekersaantal is dit de derde grootste processie van België.

In het eerste deel van de processie wordt de stichtingslegende van de kerk, in een levend retabel uitgebeeld. De stichtingslegende dateert al van het jaar 690. Zo goed als elke inwoner van Hakendover neemt deel aan de processie: Jong en oud, als figurant of achter de schermen.

Begeleid door de muziek van gastverenigingen en onze Koninklijke fanfare Sint-Isidorus, het zangkoor Sint-Cecilia en de schuttersgilde Sint-Sebastiaan (sinds 1662) trekken de duizenden bedevaarders na de eucharistieviering van 10u naar de Tiense Berg. Daar vindt het hoogtepunt van de processie plaats. Honderden ruiters te paard galopperen 3 toeren op de akkers rond de bedevaarders.

Na de paardengalop keert de processie terug naar het dorp waar na de slotzegening aan de kerk, de paarden en ruiters individueel gezegend worden.

Daarna barst het feest los. Bezoekers en figuranten trekken naar de kermis en drinken een glaasje in de plaatselijke horeca en verschillende gelegenheidscafés.

Het protocol dat de processie- en veiligheidsperimeter bepaalt, de parkeerroute en - plaatsen, afgesloten straten voor het verkeer , richtlijnen inzake horeca, tijdelijke standen en kermiskramen kan geraadpleegd worden op de website van de stad : www.tienen.be, bij de bestuursleden en in de café's " Welkom" en "De Korenbloem"

Algemene informatie, het dorpsplan, de processieroute, het veiligheidsprotocol met de richtlijnen voor de ruiters en foto’s kan u op onze website www.pp-h.be vinden.

Wanneer

ma 10 april 2023 van 10.00 tot 14.00 uur

Waar

Kerk van de Goddelijke Zaligmaker Hakendover

Processieweg 1
3300 Hakendover (Tienen)

Prijs

Gratis