Sint-Germanustoren 20 jaar erkend als werelderfgoed: jubileumconcert op 21/09

9
september
2019

Dit najaar is het twintig jaar geleden dat UNESCO de Tiense Sint-Germanustoren als werelderfgoed erkend heeft. Om dit te vieren brengt stadsbeiaardier Luc Rombouts op zaterdag 21 september ’19 om 14.00 uur een bijzonder concert vanuit de jubilerende toren.

In België zijn er 33 belforten die erkend werden als werelderfgoed door UNESCO. Hierbij gaat het niet alleen om de typische belforttorens in Gent en Brugge, maar ook om stadhuizen met een belfort zoals in Sint-Truiden, en om kerktorens die ook dienst doen als belfort zoals de Sint-Romboutstoren in Mechelen en de Sint-Germanustoren in Tienen. De meerderheid van deze belforten heeft ook een beiaard.

Om de twintigste verjaardag van de erkenning van deze belforten te vieren, vroeg de Vlaamse UNESCO Commissie in België aan de betreffende beiaardiers om op zaterdag 21 september ’19, de Internationale Dag van de Vrede, een concert op het belfort te verzorgen. Luc Rombouts, stadsbeiaardier van Tienen, neemt deel aan het initiatief. Ook in Wallonië zullen de beiaardiers die dag de belfortbeiaarden bespelen.

Het concert zal om 14.00 uur starten met de UNESCO hymne, die destijds door de Antwerpse dichter en componist Theo Vonck werd geschreven, gevolgd door Beethoven's Ode aan de Vreugde. Het uur wordt volgemaakt met feestelijke muziek, aangepast aan deze bijzondere gelegenheid. Ook de Tiense liederen ‘Tienen in wit en blauw’ en ‘Sint-Germanus Toure’ zullen weerklinken.

Om 15.00 uur volgt een gratis bezoek aan het jubilerende kerkbelfort onder leiding van een stadsgids. Inschrijven hiervoor kan in de Streekshop op de Grote Markt.

 

Jubileumconcert
Zaterdag 21 september ’19 om 14.00 uur vanuit de Sint-Germanustoren
Begeleid bezoek aan de Sint-Germanustoren om 15.00 uur, afspraak aan het Apostelenhof (naast de kerk)
Inschrijven voor het torenbezoek via de Streekshop, Grote Markt 6 in Tienen, tel 016 80 57 38, toerisme@tienen.be. Gesloten op maandag.
 

 

Historiek van de Sint-Germanustoren

Van de romaanse Sint-Germanuskerk rest enkel een rondboog uit het midden van de 12de eeuw en de vroeg 13de-eeuwse westbouw. Bij de herstelling van de kerk na de brand van 1536 tekende de Brusselse bouwmeester Pieter van Weyenhoven datzelfde jaar nog de plannen voor de verbouwing van de westbouw. Tussen 1539 en 1555 werden de westelijke torens van de voormalige viertorenbasiliek gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe centrale belforttoren.

 

Op 21 september 1708 brandde de kerk voor de vierde keer in minder dan twee eeuwen af. Vijf jaar later werd de opdracht gegeven om de toren te herstellen, waarbij deze werd bekroond met een houten torenspits. In 1793 brachten de terugtrekkende Franse troepen hun poedermagazijn in het voormalig

 

minderbroederklooster tot ontploffing. De schade was enorm. In de Sint-Germanuskerk sneuvelden niet alleen bijna alle glasramen, maar kwam ook de torenspits scheef te staan. De scheve torenspits werd op 27 januari 1998 opgevijzeld met behulp van de modernste technologie van dat moment. Na 205 jaar verdween de scheve toren van Tienen uit het stadsbeeld …

Contact