Street artproject kleurt Tienen

23
november
2017

Een grasmachine op de gevel van de stadsbibliotheek, een niet voor de hand liggend beeld, maar binnenkort een heuse blikvanger in Tienen. Het maakt deel uit van het street artproject dat de stad lanceert om meer kleur in het straatbeeld te brengen. 

‘Alles wat grijs is, kleur geven’, het is één van de tien werkpunten die binnen het participatietraject van ‘De Tien’ door de Tienenaars zelf naar voren geschoven werden. De stad Tienen maakt er nu concreet werk van met een street artproject dat vanaf dit najaar in de stad zichtbaar wordt.

Het eerste kunstwerk krijgt vanaf deze week vorm op de gevel van de stadsbibliotheek. Kunstenaar Hans Geyens deed een rondvraag bij passanten op het plein om te weten te komen welke gevoelens de plek bij hen oproept. De antwoorden inspireerden hem tot een niet voor de hand liggend, maar mooi passend beeld. “De meeste gebruikers voelen zich op hun gemak op het plein. Ze hebben er een gevoel van zen, rust, een oase in de stad. Het beeld van een grasmachine is voor mij de afgeleide hiervan. Een grasmachine impliceert gras, groen, een tuin en is onlosmakelijk verbonden met het huis en de thuis. Het huisje-tuintje-gevoel is een universeel en zeer spontaan gevoel. Iedereen zoekt op een bepaald moment naar het realiseren ervan. Bovendien is het plezant als er meerdere plaatsen in je leven zijn waar dit gevoel kan heersen. Dit plein lijkt me zo’n plaats.”

“Het beeld op zich spreekt misschien niet heel duidelijk voor zichzelf”, vervolgt hij. “Dat is ook niet meteen mijn bedoeling. Het moet herkenbaar zijn, maar mag zeker wat vragen oproepen. De passanten gaan geconfronteerd worden met het schilderproces en het waarom van de grasmachine. Na wat uitleg, worden ze het doorgeefluik van de info aan elkaar en anderen. Zo treedt het proces van toe-eigening zachtjes in werking en worden ze er zelf een onderdeel van.” Voor de uitvoering kiest de kunstenaar voor een gedempt kleurenpallet, gebaseerd op de kleuren die reeds aanwezig zijn op het plein. Zo blijft het gevoel van rust behouden.

“ART heeft echter nog meer plannen”, vertelt schepen van kunstonderwijs Wim Bergé. “Bij archeologische proefboringen ter voorbereiding van de heraanleg van de Grote Markt, werden er een aantal betonvakken aangebracht in de kasseiverharding. Door middel van grote optische zeefdrukken zullen (oud)leerlingen van de afdeling beeldende kunst van ART, i.s.m. kunstenaar Wilfried Pulinckx en Fablab Antwerpen, deze verfraaien. Zo wordt er een grote mozaïektegel van 17 op 4,5 meter voorzien met een patroon van 250 zeshoeken waarop natuurelementen en dierenpatronen afgebeeld staan. De kleinere vlakken pakt de kunstenaar zelf aan. Door er een optische illusie in te verwerken zal het lijken of deze boven de Markt zweven. Daarnaast zullen er ook een 60-tal elektriciteitskasten beschilderd worden met afbeeldingen van de (oud)leerlingen om zo kleur in het straatbeeld te brengen.”

Het street artproject krijgt de komende twee jaar een vervolg. Naast gevels van publieke gebouwen, wil ART ook aan de slag op muren van particulieren. Dit zal in samenwerking met Crystal City gebeuren. Internationale artiesten zullen er hun werk vormgeven in samenspraak met de buurt.  

Contact