Van Mariëndaal tot Pastoraal Centrum

Een geleid bezoek aan het voormalig Kabbeekklooster van Tienen

Op de hoek van Gilainstraat en Kliniekstraat staat het Kabbeekklooster. Van de 15de eeuw tot aan de Franse Revolutie was het een klooster van Augustinessen die het de naam van hun beschermheilige gaven: ‘Agneetenklooster’.

In 1836 werden kapel en klooster aangekocht door de Grauwzusters, die er hun onderkomen vonden en ook mede aan de basis lagen van de Kliniek van het Heilig Hart.

Vandaag is het klooster overgedragen aan het dekenaat Tienen en is het in gebruik als Pastoraal Centrum. Dit geeft ons de uitgelezen kans om de unieke kloostersfeer op te snuiven en ons te laven aan de bewogen geschiedenis van het klooster en het besloten leven van de zusters.

Het bestaan van de Grauwzusters in Tienen gaat terug tot de 14de eeuw, waar ze als ‘Arme zusters’ zieke en arme mensen verzorgden. In 1414 sloten ze zich aan bij de hervorming van de Grauwzusters, zusters van de 3de orde van Sint-Franciscus.
Voor de ziekenzorg in Tienen waren ze eeuwenlang zeer belangrijk. Ze waren gevestigd in wat nu Ooievaarstraat en Academiestraat is, bouwden er een klooster dat meermaals geplunderd werd en in 1635 zelfs vernietigd. Maar telkens weer wisten ze uit de as te herrijzen tot ze door de Fransen uit hun klooster werden gezet.

In 1836 werd het Kabbeekklooster hun nieuwe thuis en schreven ze gedurende 180 jaren belangrijke geschiedenis voor Tienen.
In de rondleiding kan je hun geschiedenis op de voet volgen: hun wel en wee doorheen de eeuwen, hun vestiging in het Kabbeekklooster en het vele werk dat ze hier verzet hebben. Samen met Marina en Gilbert kan je een bezoek brengen aan de kapel en aan het klooster zelf: de ruimte waarin ze rondliepen, waar ze baden en werkten, waar ze aten, vergaderden en sliepen.

Als kers op de taart kan je in een filmmontage hun leven anno 1965 volgen: hoe ze hun tijd moesten verdelen tussen klooster en kliniek, hoe ze voor de zieken alles deden: de verzorging, het maken van hun eten, de was voor en van de hele kliniek. Je kan ook bekijken hoe een kloosterjubileum werd gevierd en hoe ook dokters feestelijk in de watten werden gelegd.

Om de rondleiding goed te laten verlopen, is het noodzakelijk om op voorhand in te schrijven.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

zo 26 november 2017 van 14.00 tot 17.00 uur

Waar

Pastoraal Centrum

Hoek Gilainstraat en Kliniekstraat
3300 Tienen

Prijs

Gratis (Basistarief: 0,00 €)

Reserveren