Wintermagie in Tienen!

9
november
2021
Wintermagie

Tienen heeft er lang op moeten wachten, maar tijdens het weekend van 11 en 12 december ’21 is het zover. Met een uniek spektakel van het internationaal gezelschap Theater Tol, wordt de vernieuwde Grote Markt feestelijk ingehuldigd. Het gebeuren is meteen ook het startschot van ‘Wintermagie in Tienen’, dat een maand lang garant staat voor winterpret!

‘Wintermagie in Tienen’ belooft dit jaar een extra feesteljke editie te worden. Na een jaar afwezigheid, is de stad opgetogen om opnieuw een winterprogrammatie te kunnen voorstellen. En wat voor één!

Herdenkingsmoment corona

Op donderdag 9 december ’21 wordt er ingetogen van start gegaan met een herdenkingsmoment en staan we even stil bij alles wat corona teweeg heeft gebracht. Ook medewerkers uit de zorgsector zijn tot het uiterste moeten gaan. Het wordt een sereen moment met voorgedragen teksten en sfeervolle muziek gebracht door lokale muzikanten en leerlingen van de Academie Regio Tienen.

Elke bezoeker zal vooraf een koperen nageltje in de Streekshop kunnen afhalen, om dit ter plaatse neer te leggen en mee te bouwen aan een herdenkingsplek in de nieuwe kerktuin. Daarnaast mogen mensen een theelichtje in een zelf gedecoreerd potje meebrengen.

Openingsweekend met Theater Tol

Een dag later, op vrijdag 10 december ’21, wordt vanaf 18.00 uur het startschot van ‘Wintermagie in Tienen’ gegeven. De Tiense DJ Voltage begeleidt muzikaal de druk op de knop die Tienen in een feeërieke sfeer zal hullen, waarna de nieuwe Grote Markt officieel voor ‘open’ verklaard zal worden. Reusachtige lichtsculpturen, een mysterieus verlichte kerktuin en sfeervol verlichte winkelstraten leveren ongetwijfeld inspiratie voor de ultieme Instagramfoto.

LichtsculptuurOp zaterdag 11 en zondag 12 december ’21 vormt diezelfde Grote Markt het decor van een uniek spektakel van het internationale gezelschap Theater Tol. ‘Pedaleando hacia el cielo’, vertaald ‘fietsen in de hemel’, vertelt bij het invallen van de duisternis een liefdesverhaal over samenzijn in donkere dagen, over engelen die balanceren tussen hemel en aarde. Deze voorstelling is een mix van filmische beelden, licht, zang, dans en live muziek, die eindigt in een prachtig luchtspektakel.

Vooraf wordt het publiek opgewarmd door ‘Mariage Fantastique’, ook van Theater Tol. Muzikale bruidegoms begeleiden zwevende, lichtgevende bruiden in een parade van poëtische beelden en klanken.

Wie zeker wil zijn van een plaats voor deze voorstelling, reserveert best zijn gratis tickets voor de ‘Golden circle’ via www.wintermagietienen.be.

Tijdens dit weekend houdt de Tiense Bakkersbond op het Torekesplein zijn traditionele Totemannenbak, het kerstbrood dat sinds eeuwen in Tienen wordt gemaakt. Wees er op tijd bij als je dit typisch streekproduct in huis wil halen.

Winterschaatsdorp

Schaatspiste Het nieuwe marktplein wordt van vrijdag 10 december ’21 t/m zondag 9 januari ’22 ingepalmd door een winterschaatsdorp. Jong en oud kunnen er winterpret beleven op de schaatspiste en een nostalgische carrousel.

Op woensdagnamiddag is er steevast ‘kidsday’ met een happy hour en aangepaste animatie. Op donderdagavond kan je er terecht voor een stevig afterwork concept. Kinderen die zich op donderdag 6 januari ’22 als één van de drie koningen verkleden, krijgen korting in het volledige winterschaatsdorp. 

Kerstmarkt

De kerstmarkt vindt dit jaar niet één, niet twee, maar maar liefst drie weekends plaats. Centrale plek wordt, jawel, de Grote Markt, al staan er ook chalets op de Kalkmarkt en Veemarkt. Nieuw dit jaar is dat naast lokale verenigingen, ook horecazaken de kans krijgen om een standje uit te baten. Hapjes, drankjes en potentiële cadeautjes dus à volonté.

De kerstmarkt is open tijdens de weekends van 10, 11 en 12 december en 17, 18 en 19 december, van woensdag 22 t/m vrijdag 24 december, op zondag 26 december ’21 en op zondag 2 januari ’22. Op bepaalde tijdstippen kan je ook een bezoek brengen aan het Huis van de kerstman in het stadhuis.

Eindejaarsshoppen met de kerstbus

Eindejaarsinkopen doen, dat kan tijdens de koopweekends van de Tiense handelaars. De winkels openen de deuren op zondag 12, 19 en 26 december ‘21, met tijdens het weekend van 18 en 19 december ’21 en op zondag 26 december ’21 extra straatanimatie. Bovendien brengt de kerstbus je vanuit de deelgemeenten tijdens de koopweekends gratis naar en van het stadscentrum. Ook tijdens de nieuwjaarsreceptie op zondag 2 januari ’22 kan er van deze gratis shuttle gebruikgemaakt worden.

Extra gratis parking is er tijdens de koopweekends en kerstvakantie op de parking van VIA Sint-Jozef in de Waaibergstraat.

Tienen klinkt op de Grote Markt

Het nieuwe jaar inzetten, dat gebeurt op zondag 2 januari ’22 met ‘Tienen klinkt op de Grote Markt’. Even aanmelden aan de infostand en je kan genieten van een hapje, een drankje, animatie en een streepje muziek.

Vooraf inschrijven via www.wintermagietienen.be is noodzakelijk en kan vanaf woensdag 1 december ’21.

Meer info

Alle informatie over het programma vind je hier. Omdat de stad iedereen wil laten meegenieten van de nieuwe Grote Markt en Theater Tol tijdens het openingsweekend, wordt er een grootschalige communicatiecampagne gelanceerd.

Contact