Daguitstap: in het spoor van de Romeinen

RomeinDeze daguitstap combineert de schatten uit het Gallo-Romeinse verleden in Het Toreke met een fietstocht in het spoor van de Gallo-Romeinen. 

Je brengt een bezoek aan het museum Het Toreke en de prachtige tentoonstelling 'Doodgewoon! Rituelen van leven en dood in de Romeinse Tijd'. Je kan er de vondsten en resultaten van de grootste archeologische sites van de Benelux bewonderen: de Gallo-Romeinse schatten van het Grijpenveld. Naast honderden stukken aardewerk, werd er een Mithrastempel, een glasoven en een groot grafveld gevonden.

De tentoonstelling wordt tijdens de fietstocht ‘Fietsen met de Gallo-Romeinen in Tienen’ nóg een stuk interactiever. Zo kom je te weten waar de prachtige mozaïekvloer in het museum precies werd opgegraven en raak je als het ware het roemrijke verleden van de Gallo-Romeinen in Tienen aan.

De fietsroute geeft een beeld van hoe de Gallo-Romeinen woonden en leefden. Je komt voorbij de Gallo-Romeinse vicus, langs het badhuis, langs de plek waar de fallus werd opgegraven en langs het horreum (de graanschuur).

Je passeert het grootste Gallo-Romeins grafveld van de Benelux en de plaats waar eens een Romeinse villa (mét de mozaïekvloer) stond. Natuurlijk mogen ook de drie tumuli niet ontbreken. Tijdens de tocht fiets je ook langs enkele opmerkelijke middeleeuwse getuigen.

Programma 

Er zijn verschillende mogelijkheden om de fietstocht te plannen:

  • in de voormiddag bezoek je in museum Het Toreke de tentoonstelling over de Gallo-Romeinen in Tienen. 's Middags lunch je in een brasserie of restaurant naar keuze in Tienen. 's Namiddags maak je de fietstocht (deze duurt met de nodige stops ingerekend ongeveer 2,5 uur);
  • je neemt je picknick mee en begint in de voormiddag meteen met de fietstocht. Als je om 10.00 uur vertrekt, ben je tegen de middag op het fietspad aan de Kapel van O.L.V.-ten-Steen. Langs dit fietspad staan enkele picknicktafels. Je kan er ook voor kiezen om te picknicken aan de drie tumuli. Na de middag bezoek je de tentoonstelling over de Gallo-Romeinen in Tienen.

Voorwaarden

  • Deze Gallo-Romeinse dag is enkel mogelijk van april tot en met september.
  • Max. 25 à 30 deelnemers.
  • Niet op maandag.

Procedure

Reserveren kan bij de dienst toerisme.

Bedrag

Prijs: 2 euro per persoon voor d etoegang tot het Toreke en 150 euro voor de gids.

Contact