De Tiense Straatmuzikanten

Tiense StraatmuzikantHet ontstaan van ‘de Tiense Straatmuzikanten’ ligt in de helft van de jaren ’70. Drie vrienden maakten samen muziek. waren Herman Vandermeulen (zang en gitaar), Luc Rawoe (gitaar) en Lode Vlayen (zang en accordeon).

In 1979 nam Guy Puyneers de fakkel over van Lode Vlayen. Onder de naam ‘In’t Vroede, in’t Zotte en in’t Amoureuze’ werd er jarenlang gespeeld op jaarmarkten, Tiense openluchtfeesten en in lokale zalen.

Begin jaren ’90 werd de belangstelling voor de groep alsmaar groter. De groepsnaam werd veranderd in ‘De Tiense Straatmuzikanten’ en meteen lag de koers voor de volgende jaren vast: een mengelmoes van eigen en bestaande nummers, gebracht met veel humor.

Om gezondheidredenen moest Luc Rawoe afhaken en sindsdien zijn ‘De Tiense Straatmuzikanten’ een duo, maar hun vriendschap, hun zin om door te gaan en hun enthousiasme zijn nog steeds even groot om er nog een aantal jaren bij te doen.

In 1996 kwam hun eerste cd, ‘Spaile bé de maais’, op de markt en op 8 en 9 juni 2002 werd hun tweede cd, ‘Gelèk as oep ne bou zjelêê’, voorgesteld. Hun derde cd, ‘Tienen, tintelende stad’, werd op 16 en 17 juni 2007 boven de doopvont gehouden. Ook gelegenheidsliederen zijn één van hun visitekaartjes. Toen Tienen deelnam aan de ‘Monumentenstrijd’ in 2007 schreven zij het ‘Tumuli-liejd’ en in 2009, ‘Go bè de velo’, ter gelegenheid van de ‘fijn stof problematiek’.

In oktober 2009 vierden ze hun 30-jarig bestaan gevierd met een voorstelling in een uitverkochte Tiense stadsschouwburg. Later dat jaar kregen ze de algemene cultuurprijs van de stad Tienen.