Stilte en toerisme: visie

Necropolis omgevingDe stilte- en onthaastingsbeweging bestaat in Vlaanderen al ruim tien jaar en heeft als hoofddoel het bevorderen van de kwaliteiten stilte, rust en ruimte. Als reactie op het toegenomen hectisch en stressvol bestaan, materialisme, geluidshinder, lichtpollutie en voortdurende prikkels groeit de nood aan bezinning en onthaasting.  Stiltemomenten die vroeger op een natuurlijke manier een plaats hadden in ons leven, moeten we nu opzoeken en bewust inbouwen. Het spreekt vanzelf dat de behoefte aan onthaasting en bezinning ook voor toerisme relevant is. Het ontwikkelen van een toeristisch stilteaanbod was dan ook een logische stap.

De provincie Vlaams-Brabant wilde het stiltetoerisme op een aantal plekken verbinden met de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. Daarmee werd er een nieuw element toegevoegd aan het stiltetoerisme: het herinneringstoerisme. Gezien de grote aandacht die de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen krijgt, besteedt de Vlaamse overheid hier veel aandacht aan.

In het kader van het Interregproject ‘Onthaastingstoerisme’ ging de stad Tienen een overeenkomst aan met Toerisme Vlaams-Brabant om de Necropolis een opwaardering te geven. Het resultaat van deze opwaardering is een mooi voorbeeld van dit Europees samenwerkingsproject rond onthaastings- en stiltetoerisme zoals Toerisme Vlaams-Brabant het indiende samen met Belgisch en Nederlands Limburg.