Het Weeshuis

WeeshuisOp 9 juni 1830 besprak de gemeenteraad  het voorstel om een nieuw weeshuis op te richten op de site van het voormalige kapucijnenklooster. In 1834 vond de eerstesteenlegging plaats. De plannen van het gebouw werden getekend door stadsarchitect François Drossaert. Het grondplan, voorzien van twee vleugels, had de vorm van een trapezium. Op de linkervleugel kan men lezen dat dit de jongensvleugel was. De andere vleugel was voorzien voor de meisjes. De voorgevel vormt een zuilengang, rustend op een verhoging van zeven zware treden. Vier Ionische zuilen dragen een horizontaal hoofdgestel. Achter de vooruitstekende zuilengalerij bevindt zich een breed, neo-classicistisch ensemble van zandsteen.

Vandaag is achter de beschermde voorgevel een sociale woonwijk te vinden. Het gebouw kreeg deze functie in 1994 nadat men dit gebouw al enkele jaren had laten verkrotten. Nu is deze sociale woonwijk bekend onder de naam Kapucijnenhof.