Fietsen met de Gallo-Romeinen in Tienen

Brochure Fietsen met de Gallo-RomeinenDeze fietsroute leidt je 17 km langs plaatsen waar de Gallo-Romeinse vondsten werden ontdekt die tentoongesteld staan in museum Het Toreke.

De brochure ‘Fietsen met de Gallo-Romeinen in Tienen’ beschrijft de fietsroute, maar geeft ook een beeld van hoe de Gallo-Romeinen woonden en leefden. We komen voorbij de Gallo-Romeinse vicus, langs het badhuis, langs de plek waar de fallus werd opgegraven en langs het horreum (de graanschuur). We passeren het grootste Gallo-Romeins grafveld van de Benelux en de Romeinse villa (achter het kasteel van Oorbeek). Natuurlijk mogen ook de drie tumuli niet op onze tocht ontbreken. Omdat we ook langs enkele opmerkelijke stukken uit de middeleeuwen fietsen, zijn ook deze mee opgenomen in de gids.

De tentoonstelling in museum Het Toreke over de Gallo-Romeinen wordt door de fietstocht nóg een stuk interactiever. Zo kom je te weten waar de prachtige mozaïekvloer in het museum precies werd opgegraven en raak je als het ware het roemrijke verleden van de Gallo-Romeinen in Tienen aan.

Onderweg zijn er een 6-tal 'stops' voorzien waarbij foto's van de voorwerpen uit de tentoonstelling de voeling met de geschiedenis compleet maken.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de fietstocht te plannen:

  • in de voormiddag bezoek je in het museum Het Toreke de tentoonstelling over de Gallo-Romeinen in Tienen. 's Middags lunch je in een brasserie of restaurant naar keuze in Tienen. 's Namiddags maak je de fietstocht (deze duurt met de nodige stops ingerekend ongeveer 2,5 uur);

  • je neemt je picknick mee en begint in de voormiddag meteen met de fietstocht. Als je om 10.00 uur vertrekt, ben je tegen de middag op het fietspad aan de Kapel van O.L.V.-ten-Steen. Langs dit fietspad staan enkele picknicktafels. Je kan er ook voor kiezen om te picknicken aan de drie tumuli. Na de middag bezoek je de tentoonstelling over de Gallo-Romeinen in Tienen.

Voorwaarden

Max. aantal leerlingen: 25.

Extra begeleiding vanuit de school tijdens de fietstocht is noodzakelijk.

Procedure

Je kan de fietsroute volgen aan de hand van de gratis izi.TRAVEL app of onder begeleiding van of onder begeleiding van een gids (ruim op voorhand reserveren bij de dienst toerisme en erfgoed). 

Duur van de fietstocht: 3 uur.

Duur van het museumbezoek: 1.30 uur.

Bedrag

 

  • Begeleiding gids tijdens de fietstocht: 60 euro voor de eerste twee uur, per begonnen bijkomend uur 30 euro
  • Toegangsprijs Het Toreke: 4 euro/persoon - groepstarief of reducties 2 euro per persoon
  • Begeleide rondleidingen in Het Toreke: 60 euro
  • Tiense scholen krijgen gratis een rondleiding

Contact