Museum Het Toreke
In museum het Toreke kan je de vondsten en resultaten van de grootste archeologische site van de Benelux bewonderen: de Gallo-Romeinse schatten van het Grijpenveld in Tienen. Maak de virtuele tour doorheen het museum, maar kom vooral ter plaatse de tentoonstelling ‘Doodgewoon’ bezoeken, die samengesteld is uit twee luiken: 'Rituelen van dood' en 'Rituelen van leven'.
Rituelen van dood
In het eerste luik van de opstelling 'Rituelen van dood', kan de bezoeker de magische wereld van de dodenrituelen in de Romeinse tijd ontdekken. Uniek aan deze nieuwe museale opstelling is dat zij voornamelijk de geloofswereld belicht, een quasi onbekend aspect van de Gallo-Romeinse samenleving. Blikvanger van de tentoonstelling is de levensgrote reconstructie van de grafkamer van het recent ontdekte tumulusgraf van Grijpen.
Rituelen van leven
Het tweede luik van de tentoonstelling, 'Rituelen van leven', biedt een uniek inzicht op de diepste gevoelens van de mensen die 2.000 jaar geleden in onze gebieden leefden. "Wat deed een koppel om de vruchtbaarheid te bevorderen?", “Wat deed men na afwijzing van een geliefde?”, “Hoe probeerde men onheil af te wenden?”, “Hoe beloonde men de goden voor een goede oogst?”. Het antwoord op deze vragen vonden de archeologen tijdens het onderzoek van offerkuilen. Het samenbrengen van de geofferde voorwerpen zegt vaak veel over de beweegredenen van het offer. Zo komt het dat we via de archeologie soms heel even de gedachten van de mens in het verre verleden kunnen lezen. Blikvanger van dit tweede luik van de tentoonstelling is de Mithrastempel.
Voorwerpen uit de Mithrastempel
De tempel bevatte enkele specifieke voorwerpen. Uniek in de Romeinse wereld is het slangenvat. In het vat bevindt zich een buis met aan het uiteinde een slangenkop. Experimenteel onderzoek toonde aan dat de slang vloeistof uitspuwt als de inhoud van het vat aan de kook wordt gebracht. Even uniek is het deksel met de afbeelding van een slang, een beker en een leeuw, dè symbolengroep van de Mithrascultus. Dit deksel in aardewerk is van Tiense makelij. Een beker in loodglazuur draagt in een medaillon de buste van Mithras met Perzische muts.
Procedure
Duur van het bezoek:
- individueel bezoek: ongeveer 3 kwartier;
- bezoek met een gids: ongeveer 1.30 uur.
De ticketverkoop eindigt om 16.00 uur.
Het Toreke is toegankelijk voor rolstoelgebruikers via een traplift. De cellen in Het Toreke (waar de tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden) zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Aangepaste rondleidingen voor personen met een verstandelijke beperking kunnen aangevraagd worden via TIEVO vzw, tel 016 80 46 16.
Bedrag
- 4 euro per persoon
- 2 voor groepen vanaf 10 personen, voor jongeren tot 26 jaar en voor +55-jarigen
- Gratis toegang voor kinderen jonger dan 6 jaar
- Gratis toegang voor bewoners van Tienen op zaterdag, zon- en feestdagen
- Gratis voor Tiense scholen
- Begeleide rondleiding € 60 (max. 2 uur, per bijkomend uur betaal je 30 euro extra)
Museum Het Toreke is geregistreerd op Cultuurkuur.be. Via deze website kan je dankzij 'dynamoOPWEG' als school gratis vervoerbewijzen aanvragen om met je klas met de Lijn naar museum Het Toreke te rijden!
Contact
-
Museum Het Toreke
Erfgoedsite
Grote Markt 6
3300 Tienen- Tel 016 24 76 60
- erfgoedsite@tienen.be
Openingsuren
- Vandaag open van 10.00 tot 17.00 uur
- Morgen open van 10.00 tot 17.00 uur
-
Erfgoed
Erfgoedsite
Grote Markt 3-6
3300 Tienen- Tel 016 24 76 60
- erfgoedsite@tienen.be
Openingsuren
- Vandaag open van 08.30 tot 12.30 uur, van 13.30 tot 16.30 uur
- Morgen open van 08.30 tot 12.30 uur