Léon Rubbens, auteur van 'Pikke Stikès', 'Kollebillekes' en 'Bompa'

Léon RubbensDe bekende Tiense dialectschrijver Leon Rubbens werd geboren in Tienen op 26 februari 1901. Na zijn humaniorastudies in Tienen, studeerde hij filosofie en theologie aan de universiteit. Hij werd leraar te Brussel en daarna aan de Katholieke Normaalschool te Tienen. Na Wereldoorlog II zegde hij echter het onderwijs vaarwel. Hoewel Rubbens als musicus zeer actief was, bleef hij in Tienen een onbekende, tot hij op het idee kwam om een boek in het Tiens dialect te schrijven.

Zijn boek 'Pikke Stijkès' werd uitgegeven in 1952 en was op één maand uitverkocht. Dit was ook het geval met het vervolg 'Kollebillekes' dat verscheen in 1958. Daarna was het weer stil rondom Leon Rubbens, niettegenstaande ook het derde deel van de Tiense trilogie klaar was. Van uitgeven was echter geen sprake. Jaren later werden 'Pikke Stijkès' en 'Kollebillekes' door Roland Leemans fotografisch heruitgegeven en werd uiteindelijk ook 'Bompa' gepubliceerd.

Leon Rubbens overleed in 1981 in Ukkel.

De derde uitgave van 'Pikke Stijkès' rolde in 1998 van de persen. Het Kommetéét va Pikke Stijkès bracht voor het eerst de volledige originele versie van de 'Gramoetse van nen Tinse Kwèèker' op de markt.