Heldensquare

Naast de O.-L.-V.-ten-Poelkerk bevindt zich een monument ter ere van de oorlogsslachtoffers van 1830, 1914-1918 en van 1940-1945. Het monument is gebouwd in een moderne vormgeving met de meest eenvoudige volumes. Het is meer dan een monument op zich. De ruimte is op een halve meter hoogte volledig ommuurd. Een paar toegangspaden zorgen voor een onderbreking. De bodem is verlaagd, zodat een tweede lager gelegen ommuring een zitkuil vormt. Op een natte dag kan zich hier een uitgestrekte plas vormen, symbolisch voor de vroegere poel die zich op deze plaats bevond.

Globaal gezien geeft het monument de indruk van een tempelruïne, niet voor wat de stijl, maar wat de elementen betreft: zuilen, omringd met muren van verschillende hoogten, inscripties zoals 'Eendracht maakt macht', een offeraltaar (symbool voor het offer van hun leven) en een vloermozaïek. Deze mozaïek heeft de vorm van de kaart van België, onderverdeeld in negen provincies met daarop de vermelding van de belangrijkste Belgische rivieren en van de stad Tienen. Verder vind je op de muur het wapen van België en de zin: 'Voor uw vrijheid zijn mensen gestorven'.

Rechts staat een monument bestaande uit vijf rechthoekige zuilen met de symbolische afbeelding van de soldaten, de weerstanders (met naakte borst en gebalde vuist), de politieke gevangenen, de burgerlijke slachtoffers (vrouwen en kinderen) en de weggevoerden. Daartussen staat een koepel in brons met de symbolen van de wetenschappen, de kunsten, de nijverheid en de landbouw. Rond de koepel werden vier stenen geplaatst waarop de plaatsnamen Dachau, Zwickau, Stalag IA en Breendonk staan, waarvan grond in urnen mee naar Tienen werd gebracht.