Sint-Pieter en Pauluskerk - Grimde

Kerk grimdeDe oorspronkelijke St.-Pieterskerk in de Pastorijstraat van Grimde, nu bekend als de Necropolis, bevond zich rond het midden van de 19de eeuw  in een erbarmelijke staat. De hoge  kosten voor restauratiewerken  deden de kerkfabriek in 1858  beslissen  om een sloopaanvraag in te dienen en het oude gebouw te vervangen door een nieuwbouw op de St.-Truidensesteenweg. Deze drastische plannen stuitten binnen de kunstwereld en de  Koninklijke Commissie voor Monumenten op veel verzet. Uiteindelijk volgde de goedkeuring op voorwaarde dat bepaalde delen van de oude kerk (de toren en de middenbeuk) behouden bleven.

Het zou echter nog  tot 1880 duren vooraleer met de bouw van de nieuwe kerk gestart werd. Het gebouw werd opgetrokken in neo-romaanse stijl volgens de plannen van architect Adolf Samyn uit Brussel. De werken zouden twee jaar duren en werden uitgevoerd door het aannemersduo Hannesse en Melotte uit Tienen. Bij het begin van de 20ste eeuw voerde de beroemde  Leuvense architect Langerock een aantal aanpassingswerken uit. De kerkfabriek van Grimde gaf echter niet op.

Op 20 september 1885 volgde een nieuwe sloopaanvraag voor de oude St.-Pieterskerk. Bedoeling was de inrichting van de nieuwe kerk  te bekostigen door de verkoop van de afbraakmaterialen van het oude gebouw. Ook dit plan ging niet door. In de jaren twintig zorgde de Tiense kunstschilder Arthur Van Gramberen voor de opgesmukt. Deze unieke muurschilderingen verdwenen in 1965.