Stadsbeiaard
Geschiedenis van de stadsbeiaard
De geschiedenis van de Tiense beiaard begint in het jaar 1556. het toenmalig stadsbestuur bestelde een spel van 6 klokken bij de Mechelse klokkengieter Medard Waghevens. In 1640 goot Jan Broeckaerts een nieuwe beiaard van 17 klokken, die in de torenbrand van 1708 verwoest werd.
De huidige Tiense stadsbeiaard werd in 1723 door het Tiense stadsbestuur besteld bij de Antwerpse klokkengieter Willem Witlockx. Het instrument telde toen 37 klokken. Doorheen de jaren werd het geregeld uitgebreid en aangepast. Bij de laatste restauratie in 1961 werd het aantal klokken op 54 gebracht.
De Tiense stadsbeiaarden hebben steeds gehangen in de Sint-Germanuskerk, de hoofdkerk van de stad, die ook dienst deed als belfort. Momenteel is de beiaard aan een grondige restauratie toe. De tand des tijds heeft de klokken en het mechanisme aangetast. Bovendien heeft de restauratie van 40 jaar geleden het historisch karakter van het instrument deels verloren doen gaan. Een historisch verantwoorde restauratie zal onze stadsbeiaard weer omtoveren tot het stralend instrument dat in 1723 werd geleverd door Willem Witlockx.
Een uniek instrument ...
Onze beiaard is een waardevol historisch instrument. Hij is een van de twee enige Witlockxbeiaarden ter wereld die bewaard zijn gebleven. Het andere overblijvende instrument van deze beroemde gieter bevindt zich in het koninklijk paleis van Mafra in Portugal.
Bovendien is het instrument met zijn 54 klokken de op twee na omvangrijkste beiaard van ons land. De basklok weegt 1.500 kg, het kleinste klokje weegt ca. 8 kg. Het totaal klokgewicht bedraagt 7 ton. Zoals alle concertbeiaarden wordt onze beiaard bespeeld door middel van een klassiek stokkenklavier.
Bezoek de stadsbeiaard
Beiaardmuziek boven Tienen
De beiaard wordt van september tot juni elke dinsdag van 10.30 tot 11.30 uur bespeeld door stadsbeiaardier Luc Rombouts. Hij speelt gevarieerde programma’s, gaande van Bach tot Brel. Wil je mee op torenbezoek, dan kan dat, mits reservatie via beiaard@tienen.be. Ook verzoekjes kunnen aangevraagd worden via dit adres. Je kan nieuwtjes over de stadsbeiaard volgen door lid te worden van de open Facebookgroep.
In juli en augustus vinden op woensdagavonden speciale recitals plaats. Deze worden deels verzorgd door de stadsbeiaardier en deels door gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland. Ook tijdens de dinsdagmarkt wordt de beiaard van 10.00 tot 11.00 uur bespeeld.
Het publiek vindt een ideaal luisterplekje in het Apostelenhof aan de zuidzijde van de Sint-Germanuskerk. Hier staat ook de vroegere basklok van de beiaard, een prachtige Witlockxklok uit 1716. Een barst heeft de klok buiten werking gesteld.
Naast het klavierspel is er nog het automatisch speelwerk, dat elk kwartier wat muzikale charme over het stadscentrum strooit.
De stadsbeiaardier
Luc Rombouts (°1962) is sinds 1987 stadsbeiaardier van Tienen. In datzelfde jaar haalde hij zijn einddiploma aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen met grote onderscheiding. Hiernaast is hij ook universiteitsbeiaardier van Leuven.
Luc Rombouts gaf beiaardrecitals in ons land, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en de Verenigde Staten. Hij nam deel aan beiaardfestivals in Duitsland en de USA, speelde op verschillende internationale beiaardcongressen en werkte mee aan zes CD-opnamen. In 1998 verzorgde hij samen met Gilbert Huybens een editie van de preludia voor beiaard van de in Tienen geboren componist en beiaardier Matthias Vanden Gheyn. Samen met zijn collega Twan Bearda vormt hij het beiaardduo 'The Bells’ Angels'.